of 65101 LinkedIn

Grote protesten op komst tegen ontregelde woningmarkt

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
4 reacties

Een grote coalitie van politieke partijen en belangenverenigingen als de Woonbond, vakbond FNV, ASVA Studentenunie en diverse huurdersverenigingen eist dat er wat wordt gedaan aan de situatie op de woningmarkt. Zij hekelen de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning, de hoge huurprijzen in de vrije sector en op de koopmarkt en het stijgende aantal daklozen en spreken van een wooncrisis. Ze kondigen onder meer protesten aan in Amsterdam en Rotterdam.

'Parasitaire beleggers'

De partijen die zich hebben verenigd onder de naam Het Woonprotest willen dat de overheid garandeert dat er voldoende en betaalbare huisvesting is. Ook moeten Den Haag en de gemeenten de grip op de stijgende huur- en huizenprijzen herpakken, 'parasitaire beleggers' aanpakken en moeten overheden zorgen dat er een einde komt aan racisme en klassendiscriminatie in het woon- en sloopbeleid.

 

Kraken

Daarmee verwijzen ze onder meer naar het slopen van goedkope woningen in wijken waar veel armere mensen of mensen met een migratieachtergrond wonen om in plaats daarvan duurdere koopwoningen neer te zetten. Ook het blijven verkopen van sociale huurwoningen terwijl er al een tekort is, moet volgens Het Woonprotest stoppen. Verder moet kraken weer uit de strafwet verdwijnen omdat dit volgens de organisaties 'onderdeel is van het fundamentele woonrecht'.

 

12 september

Het eerste protest van de nieuwe beweging staat op 12 september gepland op De Dam in Amsterdam. Op 17 oktober volgt een protest in Rotterdam onder de noemer Woonopstand. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jean (IT) op
Een groot deel van de Nederlandse bevolking stemt VVD en D66. De VVD houdt de krapte graag in stand. De nodige jaren geleden vonden zij dat “de markt” het probleem moet oplossen. D66 wil een miljoen woningen bouwen, maar zet de immigratiekraan wagenwijd open, ook die van de immigratie. Dat is water naar de zee dragen. Het wordt dus niets. Het wachten is op een linkse partij a la de Deense PvdA die het roer in dit land overneemt. Dat is wat kiezers willen, maar waar geen enkele partij in voorziet.
Door Spijker (n.v.t.) op
Huurprijzen zijn gerelateerd aan bouwkosten van woningen en/of de woz-waarden van woningen. Wat willen deze organisatie nu eigenlijk? Het is beter om aan te dringen op hogere lonen/pensioenen en op de bouw van (meer) goedkope woningen.
Door Piet (Gepensioneerd) op
De wat meer linkse groeperingen kennende, wordt er niet nagedacht over wat de diverse vormen van migratie (zeker ook de door werkgevers veroorzaakte migratie) voor de schatkist en dus voor sociale woningen betekenen. Jammer, daar zouden ze zich ook druk over moeten maken. Dus VVD, CDA en D66 denken aan de belangen van ondernemers, de linkse fracties willen meer verzorging, maar niemand maakt zich druk over de betaalbaarheid en de lange termijn. Jammer hoor, een realistische kiezer met een sociaal hart heeft geen keus. Zouden ze het zo met elkaar hebben afgesproken? Is het een complot, of hebben we te maken met politici die alleen door ideologieën worden bewogen? Met alleen geroeptoeter om meer woningen komen we er niet.
Door Bertus (Beleidsadviseur) op
Alle voorgestelde maatregelen op zichzelf zijn goed. De achterliggende beweging: het werd tijd. Echter, helaas kan ook een ander fenomeen niet besproken blijven: de extreme bevolkingsgroei in Nederland van meer dan 100.000 zielen per jaar, veroorzaakt door werkgevers die hun personeel uit Oost Europa halen (400.000 personen op dit moment) en andere vormen van migratie. We kunnen dit land niet voller en voller blijven proppen, we willen dat niet en we hebben steeds meer ruimte nodig voor duurzame energie, duurzame landbouw etc. Er moeten keuzes worden gemaakt. Als deze partijen daar geen standpunt over hebben en je zou de voorgestelde maatregelen invoeren, dan zou er nog weinig opgelost worden. Met andere woorden, dit is een protest wat weinig op zal lossen. Jammer dat de beweging bevolkingsgroei niet agendeert.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers