Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote proef gescheiden plassen in Almere

In een nieuwbouwwijk in Almere willen de gemeente, het waterschap en de projectontwikkelaar een proefproject realiseren om urine gescheiden op te vangen. Ruim negenhonderd huizen krijgen toiletpotten met een speciaal plasgat.

07 juli 2011
Kunstmest
Woordvoerster Andrea Bies van Waterschap Zuiderzeeland wil er niet teveel over kwijt. Het algemeen bestuur van het waterschap moet de plannen nog goedkeuren. Duidelijk is dat het apart afvoeren van urine minder werk voor de waterzuivering betekent. Ander voordeel is dat uit de urine stikstof en fosfaat kan worden gehaald voor hergebruik, bijvoorbeeld in kunstmest.

Mannen moeten zitten
De speciale toiletpotten hebben een apart plasgat, waar de gebruikers met enig richtwerk hun kleine behoefte in kunnen doen. Vooral van mannen vraagt dit aanpassing; zij zullen moeten zitten. ‘De vraag is dus vooral of mensen bereid zijn om die moeite te doen’, zegt Bies.

Geen probleem
Volgens Hugo Gastkemper, directeur van de koepelorganisatie voor riolering Rioned, is uit eerdere proeven in onder andere Sneek, Meppel en Delft wel gebleken dat de extra moeite die van de gebruikers wordt gevraagd geen probleem is. ‘Daar wen je aan en het is goed uit te leggen.’ De uitdaging van het Almeerse project zit volgens Gastkemper vooral in de omvang.

Verstopping
‘Het is een logistiek spannend project omdat je het transport en de inzameling moet organiseren zonder verstopping. Als de leidingen te lang zijn, bestaat het risico dat ze door aanslag dicht raken, zoals bij nierstenen. Maar als je onder elke woning een opslagtank plaatst, is de inzameling weer een enorme klus.’

Grote kantoren
Om die reden ziet Rioned vooral kansen voor gescheiden afvoer bij grote kantoren, stadions en evenementen. Gastkemper : ‘De winst van gescheiden inzameling zit vooral in grote volumes. Dan kun je ook profiteren van hergebruik van water of het terugwinnen van energie.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jakov / vml. controller gemeente
Bijkomend voordeel: geen spetters meer op de rand van de pot en vloer van het toilet na afloop van het mannenbezoek.
Zal het de mannelijkheid aantasten?
Tineke / luisteraar
Mieke je hebt zeker een man die niet zittend wil plassen? Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik het op prijs stel zittend te plassen , als ik wel eens mannelijke vrienden heb kan ik meteen het toilet schoonmaken,getver, je roestvrijstalen toilet emmertje,muur zitten onder de spetters,Het moet gewoon een opvoed item worden.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@ Tineke: het is sinds mensenheugenis een prerogatief van mannen om staand te plassen. Degene die zich dat laat ontzeggen is een watje.
Advertentie