Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grootste herinirichtingsproject ooit is eindelijk klaar

Het grootste landinrichtingsproject ooit is klaar. De herinirichting van de Groningse en Drentse Veenkoloniën begon 40 jaar geleden en heeft 2 miljard euro gekost.

06 juli 2012

De herinrichting van de Groningse en Drentse Veenkoloniën wordt vrijdag officieel afgesloten. Het gaat om het grootste landinrichtingsproject ooit in Nederland, dat 40 jaar geleden begon en een kleine 2 miljard euro heeft gekost.

260 duizend voetbalvelden

Vanaf begin jaren '80, toen de eerste schop de grond in ging, is een gebied van 130.000 hectare onder handen genomen. Dat komt neer op zo'n 260.000 voetbalvelden. Er kwamen grotere landbouwbedrijven, 150 kilometer aan nieuwe wegen, recreatiegebieden, voorzieningen als zwembaden en veel woningen werden opgeknapt.

Arbeidersopstanden

Met name in de jaren '70 was de werkloosheid in de Veenkoloniën hoog. Dat leidde tot tal van arbeidersopstanden, onder aanvoering van de toenmalige communistische voorman Fré Meis. Berucht waren de stinkende kanalen met schuim, als gevolg van het afvalwater van aardappelmeel- en strokartonfabrieken.

Het sluitstuk, dat vrijdag wordt bijgewoond door honderden mensen die betrokken waren bij de herinrichting, is de overhandiging van een boek aan staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw, die zelf in Oost-Groningen woont.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie