Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen wacht ongeduldig op quickscan

Op aandringen van lokale bestuurders laat minister Henk Kamp van economische zaken momenteel een quickscan uitvoeren naar de bestendigheid van de meest cruciale infrastructuur rond de gasvelden.

28 april 2013

Hoe aardbevingbestendig is de cruciale infrastructuur in het aardgaswingebied rond Slochteren? Bestuurders in Groningen wachten met toenemend ongeduld op de uitkomst van de quickscan.

Aardbeving in augustus voorspeld Nog deze zomer gaat de eerste spade de grond in, als het aan gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh en Dijkgaaf Bert Middel ligt tenminste. Opgeschrikt door voorspellingen dat er al in augustus een grote beving kan plaatsvinden, dringen zij al maanden aan op snelle preventieve maatregelen om de schade te beperken. 'Deskundigen zeggen dat de kans op schokken 8 maanden na de piekwinning in de winter het grootst is. Dat zal dus rond augustus zijn', aldus de D66-gedeputeerde voor energie en diepe bodem. 'Dan moeten we de risico's voor dijkverschuiving en andere schade aan belangrijke infrastructuur voor die tijd in kaart hebben', vult Middel van waterschap Noorderzijlvest aan.
Quickscan
Reden voor hen, en eigenlijk voor alle betrokken bestuurders in het gebied, om na de reeks schokken van afgelopen winter geen genoegen te nemen met de rijks-toezegging van onderzoek met een uitkomst in december van dit jaar. Op hun aandringen laat minister Henk Kamp van economische zaken momenteel dan ook een quickscan uitvoeren naar de bestendigheid van de meest cruciale infrastructuur rond de gasvelden. Vooral de gevaren voor dijken, riolering en andere leidingen en kabels wordt versneld onderzocht.

Meer mensen, eerder resultaat De Vey Mestdag is daar op zich blij mee, maar het kan - en moet- volgens hem sneller: 'Er is sprake van een verhoogd risico op een flinke aardbeving, zonder dat we weten wat precies de gevolgen zijn. Waarom wordt er niet meer menskracht ingezet? Het is als lokaal bestuurder nauwelijks uit te leggen dat we nu al maanden wachten op het Rijk. Straks komt er een harde klap en moeten we uitleggen dat we als lokaal bestuur vanaf de zijlijn hebben toegekeken'.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ahh.. niet wachten dus op het rijk, maar zelf een schaduwonderzoek doen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Is er ooit al eens een 0-meting verricht? Zo nee, wat wordt dan de waarde van een quickscan?
Advertentie