of 64621 LinkedIn

Groningen naar Raad van State om gasbesluit

De provincie Groningen gaat vrijwel zeker naar de Raad van State om de gaskraan verder dicht te krijgen dan minister Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd.
1 reactie

De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag maandag.

Kraan verder dicht
De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. 'De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af', zegt hij. 'Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.'

Uitvoering stroef
Moorlag vindt ook dat de NAM te traag is met het verhelpen van schade en het verstevigen van woningen. Volgens de gedeputeerde moet de minister samen met de NAM een andere koers gaan varen om het vertrouwen van de Groningers te herstellen. ,,De minister beloofde om snel te zorgen voor veilige huizen, maar de uitvoering daarvan verloopt uiterst stroef', aldus Moorlag.

Eindrapport nog niet opgeleverd
Gedeputeerde Bote Wilpstra onderzoekt op dit moment op welke juridische gronden de provincie het besluit kan aanvechten. Minister Kamp heeft zijn eindrapport van het gasbesluit nog niet opgeleverd. Zodra dit is gepubliceerd, kan de provincie de gang naar de Raad van State maken.

Nieuwe aardbeving 
Bij Hoogezand-Sappemeer is maandag even na middernacht opnieuw een aardbeving geweest. De beving, die is veroorzaakt door gaswinning in Groningen, had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter. Dat meldde het KNMI maandagochtend. Het KNMI kreeg niet veel meldingen binnen. 'Een beving met een dergelijke kracht wordt niet of maar door een paar mensen gevoeld', zegt seismoloog Läslo Evers. Op sociale media maakten een aantal inwoners van Hoogezand-Sappemeer melding van de beving. Het epicentrum lag op ongeveer 15 kilometer van de stad Groningen. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op

1. Voor zover er sprake is van schade, die rechtstreeks verband houdt met aardbevingen, behoort deze te worden vergoed.
2. De daaraan verbonden werkzaamheden behoren versneld te worden uitgevoerd.
3. Daar waar ernstige onveiligheid in het geding is behoort deze in fasen te worden terug gebracht tot aanvaardbare proporties. Dat geldt overigens ook voor het vliegverkeer, gemotoriseerd verkeer etc. o.a. in de Randstad, waarbij de volksgezondheid en het milieu in het geding zijn.
4. Het lijkt er echter af en toe op dat sommige Groningers een slaatje uit de problematiek willen slaan. Er is geen enkele reden om aan die druk toe te geven.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers