of 62688 LinkedIn

Groningen leent geld uit voor upgrade stroomnet

De provincie Groningen wil netbeheerder Enexis 33 miljoen euro lenen om investeringen te doen in het energienetwerk. Maar dat is maar een fractie van de 500 miljoen die de netbeheerder nodig zegt te hebben.

De provincie Groningen wil netbeheerder Enexis 33 miljoen euro lenen om investeringen te doen in het energienetwerk. Maar dat is maar een fractie van de 500 miljoen die de netbeheerder nodig zegt te hebben.

Klimaatdoelstellingen

Het provinciebestuur vraagt Provinciale Staten om in te stemmen met het voornemen. Volgens Gedeputeerde Staten is het verhogen van de netcapaciteit van groot belang voor het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Het elektriciteitsnetwerk in Groningen, Drenthe en Overijssel heeft op veel plaatsen een beperkte capaciteit. De infrastructuur is nog aangelegd op relatief weinig stroomverbruikers in het dunbevolkte gebied, en een beperkte hoeveelheid stroomproducenten. Maar dat is de laatste jaren sterk veranderd: er is veel ruimte gegeven aan windmolenparken en – vooral – grote zonneweides en zonnepanelen op stallendaken, die een flink beslag leggen op de netcapaciteit. Inmiddels kunnen sommige zonneparken niet meer worden aangesloten op het netwerk.

 

Bijspringen

Enexis, die verantwoordelijk is voor een groot deel van het netwerk, moet naar verwachting de komende 10 jaar 1,9 miljard investeren om het netwerk klaar te maken voor een gasloze toekomst. Het bedrijf heeft haar aandeelhouders nu gevraagd om bij te springen voor een bedrag van 500 miljoen.

 

Eigendom

Enexis is eigendom van vijf Nederlandse provincies en meer dan honderd gemeenten in Brabant, Limburg, Overijssel, Flevoland en Groningen, Friesland en Drenthe. Als alle aandeelhouders meedoen naar aandelenbezit, dan is de bijdrage van Groningen ongeveer 33 miljoen euro. Maar de meerderheid van de aandelen zijn van gemeenten en provincies in Brabant en Limburg, waar het probleem van een beperkte netcapaciteit veel minder speelt. De vraag is of die overheden veel geld op tafel willen leggen om de capaciteit in een andere provincie te versterken. Groningen zegt wel dat ze bereid is om meer geld te lenen, als niet alle aandeelhouders meedoen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Voor gemeenten, die niet meedoen, zal het eigen aandelenbezit (dus ook de inkomsten) verwateren. Dit kan een reden zijn om toch mee te doen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners