Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen bouwt duurzaam en bespaart geld

De gemeente Groningen betaalt 50 miljoen voor de bouw van een nieuw kantoor voor de sociale dienst. Dat is flink aan de prijs, maar de kosten gaan omlaag.

15 mei 2012

Een nieuw zuinig en vooral duurzaam gebouw neerzetten, dat nu wat extra kost, maar later zijn geld meer dan terugverdient. Dat is wat de gemeente Groningen voor ogen heeft met bouw van nieuwe huisvesting voor de afdeling sociale zaken. Agentschap nl spreekt van een voorbeeldproject voor andere gemeenten.

Budgetten mixen
Groningen heeft de bouw van het 50 miljoen euro kostende gebouw aanbesteed onder speciale voorwaarden: niet alleen de directe bouwsom telde, toekomstige besparingen op de exploitatie mochten deels bij het budget worden opgeteld. Verder kreeg de aannemer ook het contract om het nieuwe gebouw te gaan onderhouden. Eigendom en exploitatie komen wel bij de gemeente, aldus woordvoerder Hans Korbee van Agentschap NL.

De boer op
Als ministerieel uitvoeringsorganisatie voor duurzaam beleid gaat Agenschap nl maar wat graag de boer op met het project in Groningen. ‘Door de budgetten voor de bouw en voor de exploitatie niet strikt te scheiden, krijgt de gemeente meer kwaliteit en een goedkoper te beheren gebouw. Ik hoop dat andere gemeenten er een voorbeeld aan nemen’, stelt Korbee.

Niet op prijs aanbesteed
Pure winst noemt hij het dat er nu eens niet alleen op de laagste prijs is aanbesteed, maar dat er gekeken werd naar het totale bestek.. De helft van de besparingen op bijvoorbeeld de energiekosten mocht de aannemer bij de bouwsom optellen. De bouwer die de meeste besparingen op exploitatie wist in te boeken, won.

Bouwsom hoger, lasten lager
Daardoor werd de bouwsom volgens Korbee hoger, maar de uiteindelijke lasten veel lager. ‘Hierdoor krijgt de gemeente tegen uiteindelijk bijna dezelfde kosten een kwalitatief veel beter gebouw dan hij ooit met de traditionele financiering had bereikt’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie