Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen bolwerk van illegale kliko's

Het chippen van vuilcontainers in de gemeente Groningen bracht een illegale zwendel aan het licht. Maar liefst 3450 kliko's bleken niet legaal verkregen en daardoor konden de gebruikers gratis extra afval kwijt.

05 augustus 2011
De gemeente Groningen heeft het afgelopen jaar 3450 illegaal gebruikte afvalcontainers in beslag genomen. 0ok 600 huishoudens en veertig bedrijven en instellingen zijn alsnog gaan betalen voor extra minicontainers.
Gechipt
Groningen kwam de containers op het spoor nadat de gemeente vorig jaar bijna zestigduizend afvalcontainers een chip met een nummer heeft gegeven. De vuilniswagens zijn voorzien van uitleesapparatuur die van elke minicontainer herkent of en hoe deze bij de gemeente geregistreerd staat. Zo worden bijvoorbeeld containers die als gestolen geregistreerd staan en toch gebruikt worden geweerd.

Heffingen
‘De afgelopen jaren bleek dat heel veel mensen meerdere containers hadden. In principe krijgt iedereen ene groene en een grijze container. Als je meer containers nodig hebt mag dat, maar dan moet je er wel voor betalen. Nu kunnen die extra heffingen worden geïnd,’ zegt een woordvoerder.

Diefstal
Doordat het toe-eigenen van een container van de buren geen zin meer heeft, omdat de vuilniswagen de container dan niet leegt, is het aantal vermissingen of meldingen van diefstal verminderd met ongeveer zevenhonderd stuks. ‘Nu kan iemand vijf straten verderop de container simpelweg niet meer gebruiken. Dat werkt goed tegen het “spontaan” verdwijnen van de containers.’

Besparing
De invoering van het chipregistratiesysteem levert de gemeente Groningen een kleine 140.000 euro aan extra baten en besparingen op, een bedrag dat naar verwachting de komende jaren nog enkele tienduizenden euro’s zal oplopen. Maar doordat er ongeveer 140.000 euro kapitaal- en exploitaitekosten tegenover staan, blijft de netto besparing beperkt tot 36.000 euro per jaar, oplopend tot 45.000 euro. Per huishouden gaat het om een jaarlijkse besparing van veertig tot vijfenveertig cent.

Minder restafval
Door de invoering van het systeem is de hoeveelheid restafval licht gedaald; met vier procent. Veel bewoners hebben de extra minicontainers waarover men beschikte ingeleverd en zijn het afval beter gaan scheiden. ‘Dit is goed voor het milieu,’ zegt de gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie