of 63428 LinkedIn

Groepsaankoop zonnepanelen via gemeente

Een aantal gemeenten in Noord-Holland biedt burgers en ondernemers aan in groepsverband goedkoop zonnepanelen te kopen.

Het wordt de inwoners van zo’n twintig Noord-Hollandse gemeenten stukken makkelijker gemaakt om over te stappen op zonne-energie. Onder andere de gemeenten Haarlem en Heerhugowaard bieden namelijk een groepsaankoop van zonnepanelen aan.  Hierdoor wordt het aanmerkelijk goedkoper voor de burger om over te stappen op zonne-energie.

Veel belangstelling

Het initiatief van de gemeenten lijkt vooralsnog succesvol. Hoewel er nog geen exacte getallen bekend zijn, is er volgens een woordvoerster van de gemeente Haarlem al wel een hoop belangstelling en zijn er veel enthousiaste reacties. Een win-win situatie volgens Haarlem, want de gemeente steekt er geen cent in. ‘We faciliteren het en geven er bekendheid aan, dat is alles,’ aldus de woordvoerster. ‘We vinden het belangrijk om burgers hulp te bieden bij het aanschaffen van zonnepanelen, anders zien ze door de bomen het bos niet. Maar we doen hier alleen de communicatie van, we zijn een soort doorgeefluik.’

 

Veiling
De gemeenten werken samen met het bedrijf IChoosr die groepsaankopen organiseert. Nadat mensen zich hebben ingeschreven voor de zonnepanelen wordt er een veiling georganiseerd. De deelnemende leveranciers moeten aan strenge voorwaarden voldoen, waardoor kwaliteit en service worden geborgd. Het beste bod uit de veiling wordt aan alle deelnemers aangeboden.


Scherpe prijs

Christiaan Kwint, wethouder van Heerhugowaard en initiatiefnemer laat in een persbericht weten: ‘Door het veilingmechanisme verwachten we een scherpe prijs. Maar dit initiatief laat ook zien dat we het voor de mensen zeer eenvoudig maken om de stap te maken naar zonne-energie.’


Boeren

Afgelopen week bood ook agrariërsorganisatie LTO Noord haar leden zonnepanelen aan tegen een groepskorting van zo’n 20 procent. Zelfs zonder subsidie gaven 150 boeren zich op voor de aankoop van de zonnepanelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pieter van der Amsten (Voorlichter) op
Een jaar of 3 geleden was de terugverdientijd voor panelen ongeveer 20 jaar. Nu, dankzij de chinezen, ongeveer 8 jaar. Door 3 jaar geleden niet mee te doen heb ik gigantisch veel geld bespaard, met of zonder subsidie. Ik wacht nog even.