Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

GroenLinks vecht tegen verstenende voortuinen

GroenLinks in de stad Groningen constateert dat steeds meer voortuinen zijn betegeld. Daardoor krijgen straten een grijze aanblik. Dat moet veranderen, vindt de partij.

11 januari 2011
Parkeerplaats
Raadslid Lizette van der Vegt ziet zelf steeds vaker dat voortuinen in Groningen in plaats van een mooi groen gazon geheel voorzien zijn van grijze stenen. ‘Vooral in buurten waar veel studenten wonen. Ook in de oude wijken, waar mensen hun voortuin soms als parkeerplaats gebruiken en in nieuwe wijken waar standaard sierbestrating wordt neergelegd.’

Riool
Het is niet alleen lelijk, maar zorgt ook voor problemen met de afwatering, aldus het raadslid. ‘In het najaar hadden we een paar keer overstromingen in Groningen. Straten stonden blank. De afwatering kon het niet aan en dat komt mede doordat het water niet wegkan in de tuinen.’ Het water gaat regelrecht het riool in, waardoor het grondwaterpeil zakt. ‘Dat is zonde.’ Het laatste argument betreft de dieren. Vogels missen struiken om in te rusten. Het overtollige water uit de riolen komt in sloten terecht, waar het vissen kan verstikken. Soms sterven ze massaal. ‘Dat is een behoorlijke verstoring van het leefklimaat.’

Waterdoorlatend
Het probleem is simpel op te lossen, vindt Van der Vegt. ‘Mensen kunnen gras, planten of waterdoorlatende stenen in hun voortuin plaatsen. Dat is beter dan gewone tegels.’ GroenLinks wil eerst van het college weten ze er nu al aan doet. ‘De wethouder onderschrijft het probleem. De gemeente geeft al adviezen over geveltuinen. Maar we moeten het meer promoten. Mensen kunnen er pas wat aan doen, als ze ook beseffen wat een versteende voortuin doet.’ Het raadslid stelt onder andere voor afspraken te maken met de woningcorporaties voor het maken van groene tuinen.

Verplichten
‘Iedereen houdt natuurlijk de vrijheid om te doen wat hij wil met zijn tuin als het een eigen woning betreft.’ Verplichten is nog een stap te ver, maar als het probleem groter wordt, dan moet dat volgens Van der Vegt wel een optie zijn. ‘In oude stadswijken zijn voortuinen vaak in bezit van de gemeente, maar zijn ze in gebruik bij de bewoners. In het contract staat dat het een voortuin moet zijn, dus geen parkeerplaats.’ Het liefst ziet het raadslid “diervriendelijke planten”. ‘Laurierstruiken zijn oninteressant, maar een liguster- of beukenhaag heel geschikt.’

Subsidie
Geld hoeft het initiatief niet te kosten. Van der Vegt: ‘De gemeente geeft wel subsidie voor groene daken. Wie weet ook eens voor groene voortuinen. Het is wel belangrijk om geld te reserveren voor duurzaamheid in de stad.’

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees / Grasmaaier
Ik wil gras! In beginsel heeft die Groenlinkser wel gelijk natuurlijk. Maar ik denk dat er wel andere prioriteiten zijn. Gemeentelijke plantsoenen staan zelf altijd al onder druk. Over handhaving gesproken, handhaaf het openbaar groen eerst maar eens op een fatsoenlijk niveau, zowel over groenlinks als over groenrechts.
Criticus - NL
Gegeven het feit dat bewoners het eigen onderhouds- en gebruiksgemak belangrijker vinden dan een goede waterafvoer, een verantwoord ecologisch diervriendelijke situatie en een visueel aantrekkelijker straatbeeld. En gezien de kosten en de problemen van de wateroverlast in bebouwde gebieden, lijkt het mij dat er in de toekomst een uitbreiding komt van de waterparagraaf in de vorm van een maximaal percentage verhard oppervlak op percelen.

Peter / sr. adviseur
In een aantal gevallen heb je kennelijk al een civielrechtelijke mogelijkheid om op te treden. Maak daar dan gebruik van als je het zo belangrijk vind. Kost natuurlijk wel wat, want in een aantal gevallen zal je wellicht naar de kantonrechter moeten. Daarnaast biedt wellicht (handhaving) van het bestemmingsplan mogelijkheden, m.n. als de voor tuin ook de bestemming "tuin" in het plan heeft en tevens blijkt dat er niet mede geparkeerd mag worden.
Niek / jurist
Je moet toch ergens de olie van je auto kunnen verversen?
T van der Voort
Wat een humor. Heeft GL niks beters te doen? De volgende stap is dat GL ook achter de voordeur komt kijken. Hebben ze al vragen gesteld over de ramp in Moerdijk? lijkt me meer schade te berokkenen dan een paar betegelde voortuintjes. Sierbestrating met mooie potten en planten vind ik veel mooier dan een burgerlijk gazonnetje, Ga weg zeg!
Didier
Wat dacht u van meer openbaar groen??
Jos G P Noordhuizen / adviseur
Hulde voor het initiatief van GroenLinks Groningen. M.i. verdient het in zoveel mogelijk steden navolging. Het door Criticus genoemde maximaal percentage in tuinen toegestane verhard oppervlak lijkt me de moeite waard als mogelijkheid te onderzoeken.
H.A.Decker / adviseur.
De zij- en achtertuinen komen pas later aan de beurt???
Vooral in Limburg de tegels uit de voortuinen, gaat het een stuk beter met de Maas.
Hopelijk komt dit kluppie nooit echt aan de macht. Laten ze eerst zelf het verleden eens goed doorspoelen.
dirk van galen
Het is niet aan GroenLinks om te bepalen wat de voortuinkeuze van iemand is. Het lijkt mij praktischer wanneer zij zich bezighoudt met actuelere zaken op het gebied van de economie. Bedenk eens waarom mensen kiezen voor een 'betonnen tuin'.......Mensen hebben vaak een vrijetijdsprobleem maar ook het geld, nodig voor een 'mooie tuin' (wat mooi is, is voor iedereen verschillend), is niet altijd voorhanden.
Schoenmaker, blijf bij je leest!
JJMoes
Welk een klucht van Mevr vd Vegt:
Ze beseft nog niet wat ze heeft gezegd.
Maar geen nood de Watermanager van Wassenaar, staat ongetwijfeld voor haar problemen klaar en zet dus de zaken recht!
Neen, dan groene Femke vliegend het land uit, Rosenmöller gaat wekelijks naar Nice (van de weeromstuit)
Zo groen zijn deze gedachten
men kan nog menig goed idee verwachten
ze kosten Groen Links in elk geval geen duit...
Criticus - NL
@ Paul Coret • Adviseur,
Groen Links in de gemeente Groningen heeft niet zo veel te vertellen over ChemiPack in de gemeente Moerdijk.

Jan / ambtenaar
GroenLinks heeft volledig gelijk. En wie dit onderwerp belachelijk maakt of in twijfel trekt, geeft er blijk van totaal geen kennis van zaken te hebben. Werkelijk alle door GrL aangevoerde argumenten snijden hout. Nu nog een mogelijkheid zien te vinden dit af te dwingen in het algemeen belang. Via aanpassing van de wet zou ik zeggen. Zo is ook de wettelijke plicht tot aansluiting op de riolering ontstaan. Vonden vroeger ook vast mensen als Dirk, Fons en Paul overdreven. Nu vindt iedereen het normaal.
H.A.Decker / adviseur.
@Jan,
Ik vind het knap dat jij weet wat ik in het verleden vond over de aansluiting op het openbaar rioolnet. Ik zou zeggen, als je al niet bij Groen Links zit, sluit aan. Past precies bij het kadaver-denken waaruit die club bestaat.
Jan / ambtenaar
@Fons. Kijk, dit soort reacties typeert mensen zoals jij. Dom geklets. PVV-er zeker? En nee, ik stem niet op GroenLinks.
Kritikus / Geen Hagenees
Kijk, van die Halsema, met haar vertrokken bekje en dat moraliserende toontje krijg ik spontaan braakneigingen.
Gelukkig is ze opgekrast uit de politiek...
Het serpent is milieuvervuilender dan de gemiddelde Nederlander en dat geldt eigenlijk voor alle GroenLinkers.
Roken, vliegen, dieseluitbrakende auto's.
En ondertussen voorschrijven hoe de mensen hun voortuin moeten inrichten. Bleh...
Jan / ambtenaar
@Janhater. Niet op argumenten ingaan maar louter op de persoon spelen. Wat een niveau.
H.A.Decker / adviseur.
@Jan,
jij noemt mij dom en denkt mijn politieke voorkeur te weten. Vervolgens neem je andere kwalijk dat ze "op de persoon spelen". Het is niet mijn gewoonte om over en weer te reageren op reacties. Dit is dan ook een uitzondering. Ik wens je veel geluk toe en heb medelijden met je directe omgeving.
Advertentie