of 61441 LinkedIn

GroenLinks vecht tegen verstenende voortuinen

GroenLinks in de stad Groningen constateert dat steeds meer voortuinen zijn betegeld. Daardoor krijgen straten een grijze aanblik. Dat moet veranderen, vindt de partij.
17 reacties
GroenLinks in de stad Groningen constateert dat steeds meer voortuinen zijn betegeld. Daardoor krijgen straten een grijze aanblik. Dat moet veranderen, vindt de partij.
Parkeerplaats
Raadslid Lizette van der Vegt ziet zelf steeds vaker dat voortuinen in Groningen in plaats van een mooi groen gazon geheel voorzien zijn van grijze stenen. ‘Vooral in buurten waar veel studenten wonen. Ook in de oude wijken, waar mensen hun voortuin soms als parkeerplaats gebruiken en in nieuwe wijken waar standaard sierbestrating wordt neergelegd.’

Riool
Het is niet alleen lelijk, maar zorgt ook voor problemen met de afwatering, aldus het raadslid. ‘In het najaar hadden we een paar keer overstromingen in Groningen. Straten stonden blank. De afwatering kon het niet aan en dat komt mede doordat het water niet wegkan in de tuinen.’ Het water gaat regelrecht het riool in, waardoor het grondwaterpeil zakt. ‘Dat is zonde.’ Het laatste argument betreft de dieren. Vogels missen struiken om in te rusten. Het overtollige water uit de riolen komt in sloten terecht, waar het vissen kan verstikken. Soms sterven ze massaal. ‘Dat is een behoorlijke verstoring van het leefklimaat.’

Waterdoorlatend
Het probleem is simpel op te lossen, vindt Van der Vegt. ‘Mensen kunnen gras, planten of waterdoorlatende stenen in hun voortuin plaatsen. Dat is beter dan gewone tegels.’ GroenLinks wil eerst van het college weten ze er nu al aan doet. ‘De wethouder onderschrijft het probleem. De gemeente geeft al adviezen over geveltuinen. Maar we moeten het meer promoten. Mensen kunnen er pas wat aan doen, als ze ook beseffen wat een versteende voortuin doet.’ Het raadslid stelt onder andere voor afspraken te maken met de woningcorporaties voor het maken van groene tuinen.

Verplichten
‘Iedereen houdt natuurlijk de vrijheid om te doen wat hij wil met zijn tuin als het een eigen woning betreft.’ Verplichten is nog een stap te ver, maar als het probleem groter wordt, dan moet dat volgens Van der Vegt wel een optie zijn. ‘In oude stadswijken zijn voortuinen vaak in bezit van de gemeente, maar zijn ze in gebruik bij de bewoners. In het contract staat dat het een voortuin moet zijn, dus geen parkeerplaats.’ Het liefst ziet het raadslid “diervriendelijke planten”. ‘Laurierstruiken zijn oninteressant, maar een liguster- of beukenhaag heel geschikt.’

Subsidie
Geld hoeft het initiatief niet te kosten. Van der Vegt: ‘De gemeente geeft wel subsidie voor groene daken. Wie weet ook eens voor groene voortuinen. Het is wel belangrijk om geld te reserveren voor duurzaamheid in de stad.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gras (maaier) op
Ik wil gras! In beginsel heeft die Groenlinkser wel gelijk natuurlijk. Maar ik denk dat er wel andere prioriteiten zijn. Gemeentelijke plantsoenen staan zelf altijd al onder druk. Over handhaving gesproken, handhaaf het openbaar groen eerst maar eens op een fatsoenlijk niveau, zowel over groenlinks als over groenrechts.
Door fons (adv.) op
@Jan,
jij noemt mij dom en denkt mijn politieke voorkeur te weten. Vervolgens neem je andere kwalijk dat ze "op de persoon spelen". Het is niet mijn gewoonte om over en weer te reageren op reacties. Dit is dan ook een uitzondering. Ik wens je veel geluk toe en heb medelijden met je directe omgeving.
Door Jan op
@Janhater. Niet op argumenten ingaan maar louter op de persoon spelen. Wat een niveau.
Door Janhater op
Kijk, van die Halsema, met haar vertrokken bekje en dat moraliserende toontje krijg ik spontaan braakneigingen.
Gelukkig is ze opgekrast uit de politiek...
Het serpent is milieuvervuilender dan de gemiddelde Nederlander en dat geldt eigenlijk voor alle GroenLinkers.
Roken, vliegen, dieseluitbrakende auto's.
En ondertussen voorschrijven hoe de mensen hun voortuin moeten inrichten. Bleh...
Door Jan op
@Fons. Kijk, dit soort reacties typeert mensen zoals jij. Dom geklets. PVV-er zeker? En nee, ik stem niet op GroenLinks.
Door fons (adv.) op
@Jan,
Ik vind het knap dat jij weet wat ik in het verleden vond over de aansluiting op het openbaar rioolnet. Ik zou zeggen, als je al niet bij Groen Links zit, sluit aan. Past precies bij het kadaver-denken waaruit die club bestaat.
Door Jan op
GroenLinks heeft volledig gelijk. En wie dit onderwerp belachelijk maakt of in twijfel trekt, geeft er blijk van totaal geen kennis van zaken te hebben. Werkelijk alle door GrL aangevoerde argumenten snijden hout. Nu nog een mogelijkheid zien te vinden dit af te dwingen in het algemeen belang. Via aanpassing van de wet zou ik zeggen. Zo is ook de wettelijke plicht tot aansluiting op de riolering ontstaan. Vonden vroeger ook vast mensen als Dirk, Fons en Paul overdreven. Nu vindt iedereen het normaal.
Door Criticus (Ambtenaar) op
@ Paul Coret • Adviseur,
Groen Links in de gemeente Groningen heeft niet zo veel te vertellen over ChemiPack in de gemeente Moerdijk.

Door JHAGM Sneuf vvan Toetellaere (BD) op
Welk een klucht van Mevr vd Vegt:
Ze beseft nog niet wat ze heeft gezegd.
Maar geen nood de Watermanager van Wassenaar, staat ongetwijfeld voor haar problemen klaar en zet dus de zaken recht!
Neen, dan groene Femke vliegend het land uit, Rosenmöller gaat wekelijks naar Nice (van de weeromstuit)
Zo groen zijn deze gedachten
men kan nog menig goed idee verwachten
ze kosten Groen Links in elk geval geen duit...
Door dirk van galen op
Het is niet aan GroenLinks om te bepalen wat de voortuinkeuze van iemand is. Het lijkt mij praktischer wanneer zij zich bezighoudt met actuelere zaken op het gebied van de economie. Bedenk eens waarom mensen kiezen voor een 'betonnen tuin'.......Mensen hebben vaak een vrijetijdsprobleem maar ook het geld, nodig voor een 'mooie tuin' (wat mooi is, is voor iedereen verschillend), is niet altijd voorhanden.
Schoenmaker, blijf bij je leest!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners