of 59345 LinkedIn

Groene initiatieven leveren gemeente veel op

Geen geld voor inwoners die een moestuin op braak terrein willen beheren? Domme bezuiniging. Gemeenten moeten groene buurtinitiatieven juist omarmen en faciliteren. Het levert al snel veel meer op dan het kost.

Geen geld voor inwoners die een moestuin op braak terrein willen beheren? Domme bezuiniging. Gemeenten moeten groene buurtinitiatieven juist omarmen en faciliteren. Het levert al snel veel meer op dan het kost.

Maatschappelijke waarde

Groene buurtinitiatieven kunnen voor minder geld meer maatschappelijke waarde creëren dan gemeenten zelf voor elkaar krijgen, zegt Silvia de Ronde Bresser, manager van Kracht in Nederland, een netwerkorganisatie die de waarde van maatschappelijke initiatieven zichtbaar maakt. Zo neemt met een moestuin op een verlaten terrein de vastgoedwaarde van de wijk al toe. Haar stelling is vooralsnog niet in euro’s uit te drukken; er wordt op dit moment hard gerekend aan beschikbare data over de effecten van maatschappelijke initiatieven.

 

Duurzaamheid, participatie, zelfredzaamheid

Andere cijfers presenteerde zij wel tijdens een bijeenkomst over de waarde van groene buurtinitiatieven, gisteren in het provinciehuis van Zuid-Holland. Die cijfers zijn afkomstig uit de MAEXchange, een database waarin op dit moment 360 initiatieven staan geregistreerd, waarvan 121 op het terrein van groen en openbare ruimte. Gezamenlijk bereiken die groene initiatieven meer dan 146.000 personen. Er zijn bijna 4400 vrijwilligers bij betrokken en 89 betaalde krachten. Samen beheren ze 350 hectare grond. De projecten dragen – naast groenbeheer – bij aan waarden zoals duurzaamheid, participatie, zelfredzaamheid en sociale cohesie.

 

Topje van de ijsberg

‘Als een groep allochtone vrouwen een stadslandbouwproject opzet en vandaaruit een cateringbedrijf opbouwen dat levert aan de voedselbank, levert zo’n stukje grond enorm veel meerwaarde op’, zegt De Ronde Bresser. In plaats van te bezuinigen op openbaar groen, zouden gemeenten beter kunnen investeren in subsidies voor dit soort projecten, stelt zij. De 121 projecten in de database zijn volgens De Ronde Bresser slechts het topje van de ijsberg. Ze schat in dat er zeker 10.000 groene initiatieven in Nederland zijn, die nog niet zijn geregistreerd in de MAEXchange. Ze hoopt dat de database komend jaar verder wordt gevuld en dat ook gemeenten informatie aanleveren waarmee de effecten van maatschappelijke initiatieven beter in kaart kunnen worden gebracht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Han Buwalda (collaborative (and social) entrepreneur) op
Nogal wiedes dat benutten van braakliggend terrein oplevert. Omdenken is niet altijd te begrijpen.
Doorzetten met doordenken zou ik zeggen.
TOP dit artikel en de reacties. @Rachelle bedankt en scholen .....?
Door Rachelle Eerhart (Projectleider Groen Dichterbij) op
Excuus, de correcte link in mijn vorige reactie is www.groendichterbij.nl/factsheets
Door Rachelle Eerhart (Projectleider Groen Dichterbij) op

Het was een mooie bijeenkomst gisteren! Publieke professionals die in hun werk te maken krijgen met dit soort initiatieven kunnen voor allerlei handvatten kijken op www.GroenDichterbij.nl, zie bijvoorbeeld www.groendichterbij.nl/factsheets!

Door Jaap van Velzen (adviseur o.a. openbare ruimte) op
Alleenal het commitment van de vrijwilligers die zich zo ook kunnen scholen en ontwikkelen is van onschatbare waarde.