of 59162 LinkedIn

Groene energie is dweilen met kraan open

Het percentage groene energie blijft achter doordat we steeds meer energie verbruiken. Experts roepen de overheid op om dwingender maatregelen zoals maxima voor bedrijven op te leggen.
8 reacties

Nederland moet extra inzetten op energiebesparing. Het energieverbruik is zo hoog, dat alle nieuwe windmolens en zonnepanelen nog tekortschieten om het energieverbruik voldoende groen te maken. Er zijn scherpe regels en wetten nodig. Dat zeggen energiekenners in een rondgang van dagblad Trouw. 

Dwingende maatregelen
Energiebesparing is noodzakelijk, om het aandeel 'groene' energie op te krikken, zegt directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de belangrijkste branchevereniging van groene energiebedrijven. Zeker als het energieverbruik zo stijgt, is het 'dweilen met de kraan open'. Hij oppert dwingende maatregelen en suggereert dat voor de energieafname van bedrijven maxima gaan gelden. En de eisen voor energielabels voor huizen moeten omhoog, vindt hij.

Meer energieverbruik
Volgens energie-expert Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving moet energiebesparing sterk op de agenda komen te staan, ook bij een nieuw kabinet. Daarvoor zijn nieuwe wetten en regels nodig. Een 'dwingender instrumentarium' noemt Boot dat. Het afgelopen jaar is in Nederland weliswaar meer groene energie opgewekt, maar doordat we meer energie zijn gaan gebruiken, is het percentage duurzame energie nauwelijks toegenomen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Als de grote multinationals op groene energie duiken dan gaat het maar om 1 ding: geldverdienen en subsidie binnen halen. Zolang er geen reductie plaatsvind van energieverbruik is het inderdaad dweilen met de kraan open en nog erger: de accuberg wordt groter en groter.
Jammer dat we nu blind achter groen en duurzaam aanrennen. Tegelijk zie de de heaters, elektrische auto,s en fietsen, mobiels e.d. Toenemen.
Die windmolens is de Noordzee dekken nu 2% van ons verbruik, over 5 jaar zal dit. Nog slechts 0,2 % zijn
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Deze ambtenaren kennen blijkbaar het SER energieakkoord niet. De 2e kamer is daar razend enthousiast over. Voelen die ambtenaren zich nu buitenspel gezet?
Prioriteit is dat het nieuwe kabinet het SER energieakkoord bevestigt en concrete afspraken over uitvoering maakt. Dan moeten VVD en CDA wel met GroenLinks in zee gaan.

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
En al die politici roepen maar wat kreten, maar onderwijl is het beleid volstrekt onsamenhangend. Ook de GroenLinkers zijn zo hypofriet als de neten, want ze maken ook maken graag verre reizen en meerdere stedentrips per jaar!! Niemand spreekt over de vervuiling door lucht- en scheepvaart. Ook praat men er niet over dat men de werkgelegenheid zo ver buiten de woonlocaties heeft gebracht, dat zeker twee derde van de werknemers op de auto is aangewezen! Er wordt maar wat geklooid en geleuterd op de Haagse burelen en in het Groot Praethuis.
Door Rob (voormalig ambtenaar en docent) op
Ik liep een aantal maanden geleden in de buurt van het Binnenhof en zag daar verschillende Kamerleden op terrasjes zitten onder gas of elektrische terrasverwarmers. In de buitenlucht stoken om warm buiten te kunnen zitten. En die mensen beslissen over klimaat maatregelen.
Door Jan op
Nog meer regels en wetten hebben helemaal geen enkel nut of zin. Dezelfde wetgever maakt meer belastingregels omdat ze als de dood zijn dat ze een cent gaan missen of iemand een cent voordeel heeft. Dus alle duurzame initiatieven worden bij voorbaat al gefrustreerd door de belastingdienst. Deze criminele organisatie (ge kunt eenvoudig het uitgangspunt van de rechtbank van wat een criminele organisatie is houden tegenover de gedragingen van de belastingdienst, ze slagen met vlag en wimpel) moet eens een halt worden toegeroepen. Verder, al klinkt het gek en bizar, is de techniek nog niet zover. Waarom moet bijvoorbeeld een spaarlamp eerst een kwartier opwarmen voordat de gegeven sterkte gehaald wordt. Resultaat daarvan is dat gebruikers de lamp aan laten, is meer stroom. En gas is in ene fout, dus weer meer stroom. Verder onduidelijke handleidingen waarin niet uitgelegd wordt wat de meest voordelige manier is om je combiketel in te stellen. En veel van die combiketels staan verkeerd afgesteld voor een zo hoog mogelijk rendement bij een zo laag mogelijk energieverbruik. En men is verder niet te beroerd om je continue te bestoken met reclame dat je dit of dat moet hebben, anders hoor je er niet meer bij. Dus worden er onnodig veel apparaten gekocht met een stekker. Een grote besparing zou zijn om al die mobiele troep die elke avond aan het sap moeten weg te gooien en niet meer te gebruiken. Nog zo'n voorbeeld van aangeprate nutteloosheid door advertenties en lieden die er belang bij hebben om hun zakken te vullen.
Door Henk Daalder Pak de Wind op
Trouw mist nog het verschil tussen klimaat neutraal en duurzaam
Als we nu eens bedrijven verplichten klimaatneutraal te worden, per 2025.
Allemaal.
Bedrijven luisteren alleen nar regels en aandeelhouders, dat weet iedereen, en zelfs regels proberen ze te ontwijken.

Dus alle bedrijven verplicht klimaat neutraal, ook voor wat ze importeren.
Anders een CO2 heffing per tin CO2 uitstoot van 100 EUR, ook op import.

Huishoudens geven we het recht om blijvend te salderen, van hun eigen duurzaam opgewekte stroom, van de eigen zonnepanelen en kavels koop-windpark ergens op het nederlandse elektriciteitsnet, dat van ons allemaal is

Dus eigenlijk gewoon de toepassing van art 95a, lid 2 van de elektriciteitswet van 1998, die nog niet door de neoliberale en dus foute wet Stroom is vervangen.

http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2017/04/en …
Door p op
@Eric,

we betalen als consument al heel veel belasting op energie. Grootverbruikers niet...
Door Eric Immink op
Zou het effectiever zijn om de subsidie gelden in het verminderen van verbruik te steken?

Dat vergt ook een ommezwaai bij de mensen. Een grotere tv leidt in de praktijk ook tot een hoger verbuik.