of 63908 LinkedIn

Groei zonnestroom loopt tegen de grenzen

Het gaat hard met de installatie van nieuwe zonnepanelen in Nederland. Dat blijkt uit het Solar Trendrapport 2020 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Maar inmiddels is de grens van wat het stroomnet aankan wel bereikt.

Het gaat hard met de installatie van nieuwe zonnepanelen in Nederland. Dat blijkt uit het Solar Trendrapport 2020 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Maar inmiddels is de grens van wat het stroomnet aan kan wel bereikt.

Vermogen

Volgens de onderzoekers werden er nog nooit zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als vorig jaar, toen er 8,1 miljoen bijkwamen. Het totaal opgestelde vermogen steeg daarmee tot bijna 7 gigawatt, ruim 5% van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie. Een jaar eerder was dat nog 3%. De zakelijke sector neemt met de bouw van zonneparken en zonnepanelen op industriedaken zo’n driekwart van het geïnstalleerde vermogen voor hun rekening. Een kwart komt van particuliere initiatieven.

 

Groningen

De grootste toevoeging was het eind vorig jaar gerealiseerde zonnepark Midden-Groningen, waar meer dan 300.000 panelen zijn neergezet. In Groningen staan nog veel meer grote parken op de lijst van te realiseren projecten. Ook in Vlagtwedde en Stadskanaal worden dit jaar grote zonneparken in gebruik genomen.  

 

Top

Volgens Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research, is Nederland bezig zijn achterstand aan duurzame energie in te lopen. ‘In vergelijking met de rest van Europa halen we nog steeds maar een klein deel van onze energie uit duurzame bronnen. We horen nu echter wel tot de wereldwijde top wat betreft het aantal zonnepanelen dat we jaarlijks installeren.’

 

Capaciteit

Maar vooral in de noordelijke provincies lopen netbeheerders tegen de capaciteitsgrenzen van het stroomnet aan. Het gevolg is dat er inmiddels projecten stil liggen omdat de stroom niet op het net gebracht kan worden. ‘Hierdoor staat er nu voor 750 MWp aan projecten stil: net zo veel als nodig is om alle huishoudens in een stad als Breda van stroom te voorzien. Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen is het dan ook van essentieel belang om de netcapaciteit tijdig te vergroten.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.