of 61441 LinkedIn

Groei voor randgemeenten grote steden

Diemen kreeg er vorig jaar met een groei van 54 per duizend inwoners relatief de meeste inwoners bij. In absolute zin groeide Amsterdam het hardst. De hoofdstad kreeg er in 2019 bijna 11 duizend inwoners bij. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Van alle gemeenten kreeg Diemen er vorig jaar relatief gezien de meeste inwoners bij: 54 per duizend inwoners. In absolute zin groeide Amsterdam het hardst. De hoofdstad groeide in 2019 met bijna 11.000 inwoners. In bijna een op de vijf gemeenten (18 procent) daalde vorig jaar de bevolking. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS tot 1 december.

Minder krimp

Het is voor de tweede jaar op rij dat het aantal gemeenten met bevolkingskrimp is afgenomen. De 63 krimpgemeenten liggen aan de randen van het land: Noord- en Oost-Groningen, Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en de Achterhoek. In 2017 telde Nederland 91 krimpgemeenten (op 388 gemeenten; 23 procent). Het afnemend aantal krimpgemeenten heeft vooral te maken met toenemende immigratie.

 

Nieuwbouw

De groei van Diemen wordt met name op het conto geschreven door grootschalige nieuwbouwprojecten die vooral Amsterdamse gezinnen aantrok. Ook in 2018 groeide Diemen sterk. Andere kleine gemeenten dichtbij grote steden zagen hun inwonertal eveneens groeien. Het CBS noemt daarbij Beemster en Blaricum, Son en Breugel en Zuidplas. Naar verhouding kregen ook het Utrechtse Waddinxveen en Renswoude er veel inwoners bij, evenals een aantal gemeenten waar een asielzoekerscentrum (azc) is gevestigd, zoals Cranendonck en Westerwolde.

 

Steden

In absolute aantallen groeiden de grote steden het sterkst. Amsterdam groeide vorig jaar het hardst, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht. In de top tien grootste stedelijke groeiers, groeide Almere in verhouding tot het aantal inwoners met 18 per duizend inwoners het hardst. Migratie is, behalve in Utrecht en Almere, de belangrijkste stedelijke groeifactor. Dit geldt met name voor Amsterdam, Eindhoven en Arnhem. Vooral Almere groeit zo hard door verhuizingen.


Ruim 17,4 miljoen inwoners

Vorig jaar groeide de Nederlandse bevolking met naar schatting 132.000 mensen tot ruim 17,4 miljoen inwoners. De bevolking nam daarmee sterker dan in de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit de nieuwste raming van het CBS. De groei wordt met name veroorzaakt door immigratie.

 

Afbeelding

 

 Afbeelding

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners