of 65101 LinkedIn

Grijs woningbezit vooral in rijke dorpen en krimpgebied

Aandeel koopwoningen in bezit van 70-plus
Aandeel koopwoningen in bezit van 70-plus Kadaster

Het woningbezit onder 70-plussers is het grootst in 'rijkeluisgemeenten' langs de kust en in het Gooi, en in krimpgebieden. Dat blijkt uit een analyse die het Kadaster uitvoerde voor Binnenlands Bestuur. Gemeenten hebben het grijze woningbezit zelf nauwelijks in beeld. 

Grijze golf nieuwe uitdaging

Drie jaar geleden was ‘vergrijzing van de woningmarkt’ vooral een beleidsvraag voor grote steden en krimpgebieden met veel sociale woningbouw. Daar heeft dit kabinet met het scheiden van wonen en zorg een einde aan gemaakt. De grijze golf van huizenbezitters vormt een nieuwe uitdaging, vooral in de toch al problematische krimpgebieden. Gemeenten zullen daar hun beleid voor wonen, zorg en welzijn op moeten aanpassen.


Welgesteld Nederland

Het is een bijzondere top vijf. De woonplaatsen van welgesteld Nederland scoren dit keer niet met woongenot, rijkste mensen of outdoorlaarzen-dichtheid. Nee, het is het aandeel oude woningbezitters waarmee zij aan kop gaan; onder de gemeenten met het grootste aandeel koopwoningen in bezit van 70-plussers, zijn opvallend veel rijkeluisgemeenten langs de Noord-Hollandse kust en in het Gooi.

 

 

De vijf gemeenten met grootste aandeel koopwoningen in bezit 70+

 

Schiermonnikoog           35% koopwoningen in bezit 70+

Rozendaal                      32%

Laren                              31%

Bergen (NH)                    31%

Bloemendaal                   28%

 

De vijf krimpgemeenten met grootste aandeel koopwoningen in bezit 70+

 

Sluis                                24,00%

Voerendaal                      23,80%

Bronckhorst                     23,40%

Meerssen                         23,30%

Vaals                                23,30%

 

 

Weinig harde cijfers bekend

Schiermonnikoog staat bovenaan: een op de drie particuliere woningen is daar in handen van inwoners die voor 1946 zijn geboren. De gemeenten op de lijst zijn vooral typische welvarende gemeenten waar de woningen te duur zijn voor jongeren of waar ouderen gemiddeld zo lang wonen dat er weinig woningen op de markt komen, licht Lars Brugman toe. Hij is onderzoeker bij het Kadaster, dat de cijfers over vergrijsd woningbezit voor Binnenlands Bestuur op een rij zette. Hij ziet dat het onderwerp vergrijzing op de woningmarkt bij veel partijen op de agenda staat, maar dat er nog weinig harde cijfers over bekend zijn.

 

Kust, Gooi en krimpgebieden 

Op basis van het landelijke overzicht van leeftijd en woningbezit neemt het Kadaster in elk geval twee algemene trends waar: het woningbezit onder ouderen is het grootst langs de kust en in het Gooi, maar vooral ook in de krimpgebieden: Noord-Nederland, de Achterhoek, Limburg en Zeeland. En: in stedelijk gebied is het woningbezit groter onder jongeren; ouderen wonen vaker dan jongeren in het buitengebied.

 

Aangepaste woonruimte

De gesignaleerde trends zijn vooral een uitdaging in de krimp- en anticipeergebieden. Met het verdwijnen van bejaardenhuizen voor de grote groep licht-hulpbehoevende ouderen, is het de vraag wie ervoor zorgt dat voor hen geschikte (aangepaste) woonruimte en bereikbare zorg beschikbaar is. En wat, een fase verder, de bestemming is voor het vrijkomende particuliere woningbezit.

 

Lees in Binnenlands Bestuur 23 het hele artikel over grijs woningbezit en hoe krimpgemeente Berkelland met deze uitdaging omgaat

 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Herman Nijskens op
Het gaat van twee kanten.
Jeugd trekt weg en ouderen komen èn naar de krimpgemeente èn gaan later dood.
De noemer daalt, de teller stijgt.
Dat betekent dat er èn veel huizen leeg komen te staan èn veel woningen aangepast moeten worden.
Inkrimpgebieden komen nu al veel woningen in erfboedels waarvan èn de verkrijgers al een huis hebben èn hun kinderen zijn ook al voorzien..
Door Klaas Vaak (ambtenaar) op
Weinigzeggend zo'n verhaal. De leeftijdsopbouw in de verschillende gemeenten verklaart wellicht deze zo hoge percentages. Misschien is het wel gewoon een afspiegeling van de bevolking in die gemeenten?
Door J.jansen (nvt) op
Is er een linkje zodat de hele kaart met uitleg van de kleurstelling te zien is? bvd

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers