of 59250 LinkedIn

Goederenvervoer terug op Amsterdamse grachten

Amsterdam gaat kijken naar de mogelijkheden om meer goederen over de grachten te vervoeren. Het vervoer over het water zou het goederenvervoer over de weg moeten ontlasten. Dat staat in de 'Watervisie Amsterdam 2040' die de hoofdstad dinsdag publiceerde.
4 reacties

Amsterdam gaat kijken naar de mogelijkheden om meer goederen over de grachten te vervoeren. Het vervoer over het water zou het goederenvervoer over de weg moeten ontlasten. Dat staat in de 'Watervisie Amsterdam 2040' die de hoofdstad dinsdag publiceerde.

Afval en bouwmaterialen

De distributie van goederen over de grachten maakt op dit moment minder dan 1 procent uit van alle transporten in de stad. Tegelijkertijd loopt het bevoorradingsverkeer in het centrum tegen zijn grenzen aan. 'Goederenvervoer over water is een interessant, duurzaam alternatief', schrijft de gemeente. Daartoe moeten er meer plekken en steigers komen waar goederen kunnen worden in- en uitgeladen. Ook moeten er geschikte locaties zijn voor de overslag van de goederen van vrachtwagen of binnenvaartschip op kleinere boten. Bij het soort goederen denkt de gemeente vooral aan afval en bouwmaterialen, omdat veel bouwplaatsen aan het water grenzen.


Meer zwemplekken

Vóór de negentiende eeuw was het Amsterdamse water ook belangrijk voor het goederentransport. In de Gouden Eeuw legden VOC-schepen aan bij het IJ, waarna de vracht met kleinere boten naar de pakhuizen langs de grachten werd vervoerd. In de Watervisie staat verder dat de stad wil inzetten op meer zwemplekken, vaarroutes en watersportfaciliteiten, vooral buiten het drukke centrum. Zo is de gemeente al bezig met de ontwikkeling van de Sloterplas in het westen tot een echt recreatiemeer. Ook een snelle hovercraft-achtige veerdienst van Amsterdam naar Almere is denkbaar, schrijft het stadsbestuur. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door reur (entrepeneur) op
hahaha nee op de grachten is nog genoeg ruimte.......
Door Cor Gerritsen (directeur) op
Regeren is vooruitzien! Mokum Mariteam vaart al vier jaar "Vracht door de Gracht".
www.mokummariteam.nl
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ik ben een voorstander om galeischepen in te zetten in de Amsterdamse grachten. Het is energieneutraal en je kunt de schepen mooi laten bemannen door veroordeelde straatrovertjes ... het scheelt een hoop plekken in de bajes aan de Havenstraat.
Door Willem op
Doet me denken aan het Haagse plan om de tram in te zetten voor goederenvervoer. Ook dat zou het verkeer, maar dan in het Haagse centrum ontlasten. Nooit meer iets van gehoord...