of 60831 LinkedIn

Giftige stoffen in drinkwater van zes gemeenten

In de gemeenten Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree-Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam is de giftige stof GenX aangetroffen. Het is afkomstig van chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) uit Dordrecht.
4 reacties

In zes gemeenten in Zuid-Holland is bij meting van het drinkwater de giftige stof GenX gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit dat is uitgevoerd in opdracht van het AD. GenX werd aangetroffen in het drinkwater van Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree-Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam.

Chemiebedrijf
Volgens toxicologen mag er geen GenX in het water zitten. GenX wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) uit Dordrecht en komt in het oppervlaktewater terecht. GenX-stoffen worden gebruikt als vervanging van het giftige Perfluoroctaanzuur (PFOA), een grondstof voor het maken van teflon. Deze lozingen zijn door Chemours beëindigd, blijkt uit metingen door Rijkswaterstaat.

Gezondheidsrisico's
Eerder dit jaar bleek nog dat de chemische fabriek van Chemours jarenlang te veel PFOA heeft uitgestoten. De gezondheid van mensen die in de buurt van de fabriek woonden kan daardoor inderdaad zijn aangetast, gaf staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) toe.

'Niet schadelijk'
Drinkwaterbedrijf Evides zegt in een reactie dat de gemeten hoeveelheden nog tussen 25 en 75 maal lager liggen dan de maximumwaarden die zijn vastgesteld door de overheid. ,,De concentraties die nu zijn gemeten zijn dan ook niet schadelijk voor de volksgezondheid'', zegt een woordvoerster zaterdag. Langdurige blootstelling aan hogere concentraties is mogelijk wel schadelijk. Evides voert constant metingen uit in de meren en rivieren van waaruit het drinkwater wordt gewonnen. Als er nieuwe stoffen, zoals GenX in het drinkwater worden gevonden, dan wordt daarop extra gemeten. Dat levert extra kosten op voor het drinkwaterbedrijf. Hoe hoog die kosten zijn kon Evides niet zeggen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door j.petiet op
Dat extra meten zegt niets over de uitslag daarvan. Wij betalen voor schoon water en dat is het niet. Wat er in de lucht hangt zullen we maar over zwijgen zeker? Wel zo gemakkelijk zeker? Dordrecht prijst zich zo geweldig uit de markt om nog te willen wonen of te gaan wonen. Geld stinkt niet in deze gemeente, ten koste van mensen hun gezondheid. Je moet zo'n baan maar willen?? voelt goed 's avonds zeker?
Door AZ op
Ach, het is al jaren: wiens brood je eet ......
Door Ellen op
Dat Chemours moet toch wel heel erg veel goeds voor de samenleving betekenen dat niemand het aandurft om de boel daar gewoon te sluiten. Na jarenlang wangedrag, verbroken beloftes en illegale lozingen. Een ondernemer die een illegaal terrasje exploiteert wordt heel anders behandeld.
Door Jan op
Een samenleving die zelfs zijn eigen drinkwater vergiftigt, is uiteindelijk ten dode opgeschreven. Zie het Romeinse Rijk (ten ondergegaan aan loodvergiftiging). Hoeveel verder zakken we nog af? En wat wordt eraan gedaan trouwens? Een goede journalist was daar achterheen gegaan.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners