Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gezondheidsrisico's platteland moeten beter onderzocht

De Gezondheidsraad adviseert om meer onderzoek te doen naar gezondheidsrisico's in de omgeving van boerderijen op het platteland.

01 december 2012

Er moet meer onderzoek komen naar de gezondheidsrisico's in de omgeving van veehouderijen. Dat adviseerde de Gezondheidsraad vrijdag aan de ministeries van Volksgezondheid, Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken. Een landelijke 'veilige' minimumafstand tussen woningen en boerderijen is niet zomaar vast te stellen.

Boerderijbacteriën
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat omwonenden in bepaalde situaties blootgesteld kunnen worden aan boerderijbacteriën, de zogeheten endotoxinen of micro-organismen. Maar tot welke afstand bewoners risico lopen, is niet bekend. Mogelijk kunnen bacteriedeeltjes bij bewoners zorgen voor longfunctievermindering, allergie of longontsteking. Voor het veroorzaken van Q-koorts bestond al langer wetenschappelijk bewijs.
 
Lokaal beleid ontwikkelen 

De Gezondheidsraad adviseert dat gemeenten samen met de GGD en belanghebbenden lokaal beleid ontwikkelen met minimumafstanden. Die kunnen namelijk wel vastgesteld worden. De hoeveelheid bacteriedeeltjes in de omgeving hangt namelijk sterk af van de afstand en uitstoot van een boerderij, maar ook van bijvoorbeeld bebouwing in de omgeving. Bij eerder onderzoek werden endotoxinen teruggevonden tot maximaal 250 meter bij bepaalde boerderijen vandaan. De veespecifieke vorm van de MRSA-bacterie werd relatief vaak en in grote hoeveelheden aangetroffen in een straal van een kilometer rond veehouderijen.

 
Ongerust over gezondheid 

De raad constateert verder dat omwonenden vaak ongerust zijn over hun gezondheid, maar dat heeft ook sterk te maken met hoe zij risico's inschatten en geurhinder. Dat laatste levert namelijk vooral een vermindering van leefkwaliteit op, maar mensen brengen dat ook in verband met gezondheidsklachten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Zo'n onderzoek moet toch niet zo moeilijk zijn. Begin eens te inventariseren in hoeverre veehouders en hun gezinsleden per saldo vroeger overlijden, meer/minder ziek zijn, welke ziekten etc.



Gewoon eerst een kwestie van wat statistisch onderzoek. Zelf ben ik opgeroeid op een veehouderij bedrijf. Later jaren ambtenaar geweest. Persoonlijk bleek ik aanzienlijk gezonder dan de abtenmaren die niet op een veehouderij bedrijf zijn groot gebracht. Maar misschien ben ik niet representatief en lag het meer aan mijn karaketer??



Of wordt er met dit voornemen van de Gezondheidsraad een nieuw politek item gecreeeerd om de arbitraire discussies rond veehouderijen weer eens aan te wakkeren??
Niek / jurist
Beste @Piet,

Je bent gewoon goed afgehard op de boerderij, niks mis mee. Maar de boerderij waar ik ben opgegroeid, bestaat tegenwoordig niet meer vanwege de schaalvergroting. Ik vind het tegenwoordig niet meer zo prettig om dichtbij een gierinjecteerder te staan dan vroeger het mestkarretje dat vrolijk de koeienstront met stro door de lucht liet vliegen. Kortom, tijden veranderen, prijs je gelukkig om zo'n jeugd.
Piet / directeur
@ NOBBY.

Inderdaad tijden veranderen en ik prijs mij inderdaad bijzonder gelukkig met zo'n jeugd.



Maar dat wil nog direct zeggen dat er al zo'n groot onderzoek noodzakelijk is, tenzij daar duidelijk aanwijzbare redenen voor zijn. Bij ontbreken daarvan zou men in 1e instantie kunnen aanvangen met een beperkte statistisch onderzoek.
Advertentie