of 61043 LinkedIn

Gezocht: wethouder die thuis energie bespaart

Wethouders die zich milieuvriendelijk willen profileren kunnen meedingen naar de titel Duurzaamste Wethouder van Nederland. niet het beleid, maar energiebesparing thuis bepaalt de winnaar.

Wethouders die in de huiselijke sfeer energie willen besparen, kunnen zich nog tot eind van deze maand inschrijven voor de wedstrijd ‘Duurzaamste wethouder van Nederland’. De winnaar wordt bekend gemaakt op 10 oktober; de dag van de duurzaamheid.

Missie
Op 10 oktober worden evenals vorige jaren door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten gehouden. Dit wordt gedaan door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. De dag is een initiatief van de stichting Urgenda. Deze heeft als belangrijkste missie ‘ Nederland zo snel mogelijk duurzaam te maken.’


Voorbeeld telt, niet het beleid

Hoogtepunt van de dag is de bekendmaking van de duurzaamste wethouder van Nederland. Opvallend genoeg kunnen niet alleen bestuurders met duurzaamheid in hun portefeuille deelnemen. ‘Toch gaat nu eens niet om het beleid dat ze voeren, maar om hun energiegebruik thuis’, aldus woordvoerder Matthijs Kettelerij van Urgenda. ‘Wie in de maand september de meeste energie weet te besparen die wint’.

Energiemonitor 

Hoe werkt het? ‘Deelnemers krijgen een energiemonitor waarmee ze hun privégebruik in kaart brengen. Ze kunnen dan zien waar bespaard kan worden, hoeveel een was draaien kost en wat een lampje uitdoen oplevert. 'Wij vergelijken het energiegebruik vervolgens met dat van vorig jaar september en kijken wie de grootste besparing weet te realiseren. Deze mag zich Duurzaamste Wethouder noemen,’ legt Kettelerij uit.

 

Verfrissend

Een wethouder die beleidsmatig instemt met de bouw van drie kolencentrales en de bouw van een energieverslindend nieuw stadhuis kan dus winnen, zo geeft Kettelerij toe. ‘Het gaat ons deze dag om de voorbeeldfunctie van de bestuurder als privé persoon. En het is voor deze bestuurders sowieso verfrissend om eens te zien hoe makkelijk het is om energie te besparen.’ Als dat dan later weer doorwerkt in het beleid is dat mooi meegenomen, zo luidt de gedachte. 

 

Zwembadverwarming uit: derde plaats

Maar ook privé geldt dat een wethouder die veel verspilt dus relatief makkelijk kan scoren door het laaghangende fruit eerst te plukken. Tijdens een pilot in Brabant was er ooit een bestuurder die de verwarming van zijn zwembad uitzette. Hij werd prompt derde.

Er deden vorig jaar 70 bestuurders mee. Winnaar was Ed de Graaf, toenmalig wethouder van Middelburg, met een privé besparing van meer dan 80 procent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door albert (jurist) op
Dusn ook al ben je nog een grootverbruiker, maar was je het jaar daarvoor een nog veel grotere verkwister, dan kun je duurzaamste wethouder van dit land worden. Frappant is dat een wethouder, die veel energie verbruikt voor een privé-zwembad vorig jaar derde kon worden. Kortom: stelt niets voor!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners