of 59179 LinkedIn

Gezocht: ladderplannen

Welke gemeente heeft ijzersterke Ladderonderbouwingen voor bestemmingsplannen die stand hielden bij de Raad van State? Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is op zoek naar voorbeelden van een goede toepassing van de Ladder voor duurzame verstedelijking.

Welke gemeente heeft ijzersterke Ladderonderbouwingen voor bestemmingsplannen die stand hielden bij de Raad van State? Infrastructuur en Milieu is op zoek naar voorbeelden van een goede toepassing van de Ladder voor duurzame verstedelijking. 

Noodzaak

De Ladder, het instrument dat stedelijke ontwikkelingen toetst op noodzaak en optimale inpassing, wordt verbeterd. Op verzoek van onder andere gemeenten wordt de nieuwe Ladder eenvoudiger en nemen de onderzoekslasten af. Voor het wijzigingsvoorstel in het Besluit Ruimtelijke Ordening is in juni een internetconsultatie geopend, die nog tot half september loopt. Tegelijkertijd wordt de handreiking bij de Ladder vernieuwd, die is bedoeld voor diverse overheden en marktpartijen.

 

Kritiek

Op de handreiking was de nodige kritiek van gebruikers. Die moet nu praktischer en gebruiksvriendelijker worden. In opdracht van het ministerie wordt daar komend half jaar aan gewerkt door Stec Groep, Hekkelman en de Radboud Universiteit. Daarvoor zoekt het ministerie zoveel mogelijk best practices over het werken met de Ladder. Dat kan gaan om Laddermotiveringen voor flexibele planvormen, bijvoorbeeld voor een gebied met gemengde bestemmingen. Maar het ministerie is ook op zoek naar Ladderproof beleid, dat gemeenten kan helpen wanneer zij de Ladder willen toepassen in bestemmingsplannen, bijvoorbeeld Ladderproof detailhandelsbeleid, woonagenda’s en structuurvisies. Ook regionale en provinciale afspraken gebaseerd op de Ladder zijn welkom, bijvoorbeeld over wonen, winkels en kantoren.


Insturen van voorbeelden kan via b.timmen@stec.nl.
Meer informatie: www.internetconsultatie.nl 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
Mooi initiatief, gebruik maken van de praktijk.
Lelijke opmerking: had men dat maar 20 jaar eerder gedacht, bij de toenmalige Ruimtelijke Ordening ambtenaren.....dan was een hoop regionale en lokale ellende voorkomen.
Maar, optimistisch eindigen: al doende leren wij.