Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gezamenlijke afvalverwerking 30 procent goedkoper

Gezamenlijke afvalverwerking 30 procent goedkoper

03 augustus 2011
Bij afvalverwerking zin grote schaalvoordelen te behalen. Door samenwerking van zes gemeenten in de Bollenstreek is de vuilverwerking dertig procent goedkoper geworden. Ook wordt het GFT afval veel duurzamer verwerkt.

Eenvoudig
De gemeenten Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse en Teylingen besloten twee jaar geleden om de vuilverbranding voortaan gezamenlijk zouden aanbieden voor verwerking. Een adviesbureau had de gemeenten grote voordelen voorgespiegeld. Naar nu blijkt wordt er dus inderdaad relatief eenvoudig een relatief forse besparing behaald voor kleinere gemeenten.

Samen
VAB-bestuursvoorzitter Leo van der Zon onderschrijft het schaalvoordeel dat door samenwerking van verschillende gemeenten behaald  kan worden: ‘Zulke resultaten bereik je als gemeente in je eentje niet. Wel als je samen een vuist maakt. Dan kun je eisen stellen. 

Scheiden
Volgens wethouder Visser van Noordwijkerhout wordt een deel van de kostenbesparing ook bereikt doordat er beter gft-afval wordt gescheiden van het overige huisvuil. ‘Dit zorgt voor minder kosten want het verwerken van GFT is 3x goedkoper.’ Het GFT afval wordt ook veel duurzamer verwerkt. ‘Voorheen werd er compost van gemaakt, inmiddels wordt er door vergisting warmte mee opgewekt.’

Buitenruimte
Van der Zon ziet meer mogelijkheden voor besparingen door gemeentelijke samenwerking. Hij werkt aan een plan voor beheer van de buitenruimte. ‘Neem iets simpels: het onderhoud van prullenbakken en banken. Dat moet overal gebeuren. Eigenlijk kun je denken aan alle zaken waar je met schaalgrootte en efficiency een slag kunt maken.’ Op korte of langere termijn valt dan bijvoorbeeld ook te denken aan de inzameling van kunststof, papier, hout en dergelijke, het schouwen van watergangen en een netwerk van milieustraten voor de regio.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie