Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenteraad Rotterdam onderzoekt fiasco Hoekse Lijn

Alle partijen in de gemeenteraad steunden donderdagavond een motie waarin het onderzoek wordt voorgesteld. De raad vindt het 'van belang zelfstandig betrokkenen te horen om hier lering voor de toekomst uit te trekken'. Eerder op de dag had het stadsbestuur bekendgemaakt dat de metro's tussen Schiedam en Hoek van Holland niet in februari gaan rijden, maar naar verwachting pas in het laatste kwartaal van 2018.

15 december 2017

De gemeenteraad van Rotterdam begint een eigen onderzoek naar de grote vertraging en kostenoverschrijdingen bij het ombouwen van de Hoekse Lijn van spoor- tot metrolijn. Het is de bedoeling dat het raadsonderzoek nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar wordt afgerond: de raad hoopt de uitkomsten op 22 februari te bespreken, maar of dat haalbaar is moet nog blijken.

Financiële strop

Alle partijen in de gemeenteraad steunden donderdagavond een motie waarin het onderzoek wordt voorgesteld. De raad vindt het 'van belang zelfstandig betrokkenen te horen om hier lering voor de toekomst uit te trekken'. Eerder op de dag had het stadsbestuur bekendgemaakt dat de metro's tussen Schiedam en Hoek van Holland niet in februari gaan rijden, maar naar verwachting pas in het laatste kwartaal van 2018. Iedere maand uitstel kost 3,5 miljoen euro, schat het college. In het slechtste geval kan de strop oplopen tot 90 miljoen euro.

Compensatie

Oppositiepartij SP diende een motie van wantrouwen in tegen verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg. Die werd verworpen, maar kreeg wel steun van een minderheid van vijftien raadsleden. Verder besloot de raad dat ondernemers in Hoek van Holland gecompenseerd worden voor de nadelen die zij hebben van de vertraging. De badplaats is nu alleen per bus bereikbaar, terwijl de metro's tot aan het strand volgens de oorspronkelijke planning al hadden moeten rijden. Het project liep namelijk al eerder vertraging op. De gemeente richt een compensatiefonds op voor de gederfde inkomsten. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie