Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten zamelen minder 'e-waste' in

Per inwoner is in 2012 4,8 kilo aan elektrische apparatuur ter recycling ingezameld bij gemeentelijke milieustraten. Gemeenten kunnen meer doen, denkt Wecycle.

10 april 2013

Per in woner is in 2012 4,8 kilo aan elektrische apparatuur en spaarlampen ter recycling ingezameld bij gemeentelijke milieustraten. De economie speelt een rol, maar gemeenten kunnen meer doen, denkt Wecycle.


Minder vervanging
Wecycle, de stichting die in opdracht van de producenten en importeurs de inzameling en recycling van elektrisch afval organiseert, concludeert uit zijn jaarlijkse benchmark dat de afgifte van het zogeheten e-waste (e-afval) met 6 procent is gedaald ten opzichte van 2011, toen per inwoner 5,1 kilo werd afgegeven. Als belangrijkste reden voor de daling ziet Wecycle de economische crisis - mensen vervangen hun elektrische apparatuur minder snel.

Doelstelling wordt 17 kilo
Maar de verschillen tussen gemeenten zijn vrij groot, dus er is veel ruimte voor verbetering. De wettelijke doelstelling op dat gebied is momenteel 4 kilo per persoon, maar loopt snel op naar 17 kilo in 2019. Daarom benadrukt Wecycle dat gemeenten gestimuleerd moeten worden om meer e-afval te verzamelen. Wecycle wil daartoe meer samenwerken met de gemeenten. Zo voert de stichting samen met gemeenten actie rond Koninginnedag, om ervoor te zorgen dat onverkochte kleine elektrische apparaten die voor de vrijmarkt van zolder zijn gehaald niet al te makkelijk in de vuilnisbak verdwijnen.

Zeeuwen zijn kampioen
Zeeland is kampioen recyclen. Vijf van de dertien Zeeuwse gemeenten staan in de top-tien, met Veere als koploper: 12,1 kilo per inwoner. De Waddeneilenden zijn daarbij overigens buiten beschouwing gelaten. Daar wordt alle e-waste al via de milieustraat afgevoerd, ook dat van bedrijven, wat op Vlieland bijvoorbeeld leidt tot een score van 21,4 kilo.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Als ik mijn apparatuur ga inleveren moet ik in totaal 40 kilometer rijden. Lekker milieuvriendelijk. 1 keer raden waar het apparaat in gaat.
Pieter / ambtenaar Almere
Als er na dit kabinet nog sprake is van enig vrij besteedbaar inkomen, dan is een stijging van het electronische afval niet ondenkbaar. Maar ga ik de landsgrens over dan betaal ik minstens 10% ninder voor hetzelfde vervangingsproduct...
Advertentie