of 63966 LinkedIn

Gemeenten willen regels tegen gasklever

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

Ervaring

Het programma werd drie jaar geleden opgetuigd om gemeenten, marktpartijen en energiebedrijven ervaring op te laten doen met het aardgasvrij maken van wijken. Die wijkgerichte aanpak moet er volgens het Klimaatakkoord voor gaan zorgen dat alle woningen in 2050 aardgasvrij zijn. De komende negen jaar moeten er al anderhalf miljoen van het gas af. Er zijn momenteel 27 proeftuinwijken, die al van het gas af zijn, of die de komende jaren overgaan op een duurzame warmtebron.

 

Traag

De proeftuinwijk-gemeenten zijn positief over de ervaring die ze hebben opgedaan in deze wijken, maar de snelheid van verduurzaming gaat traag. Volgens de rapportage zijn pas 614 woningen van het gas gehaald, en dat is fors minder dan gedacht. Volgens de gemeentekoepel VNG moeten uit die ervaringen ook conclusies worden getrokken. Zo geven de gemeenten aan dat het moeilijk is om mensen te overtuigen van een alternatief, als die alternatieven duurder zijn. Ook hebben gemeenten nu geen wettelijke middelen tegen bewoners die hun oude gasleiding willen houden. In het ergste geval moeten voor die ‘gasklevers’ nieuwe ondergrondse infrastructuur worden aangelegd. En dat kost veel extra geld.

 

Ambitieus

Volgens de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, tevens voorzitter van de VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu, is het doel van anderhalf miljoen woningen van het gas af in 2030 ambitieus. ‘Maar ik denk wel dat het kan. Maar dan moeten alle randvoorwaarden als een Razende Roeland op orde zijn.’

 

Haast

Dat betekent volgens Van Hooijdonk dat een nieuw kabinet haast maakt met de betaalbaarheid van duurzame alternatieven en ervoor zorgt dat gemeenten meer wettelijke middelen krijgen meer regie te voeren op warmtenetten en wijken dwingend kan aanwijzen om van het gas af te gaan. Maar de gemeenten zijn het vooral beu dat ze er, tegenover hun burgers en de samenleving, vaak alleen voor staan. ‘We missen dat het rijk samen met ons die boodschap van het Klimaatakkoord vertelt. Sterker nog: elke keer als er in de Kamer mist ontstaat over kernenergie of waterstof dan merken wij in de zaaltjes of tegenwoordig Zoomsessies met onze inwoners dat mensen onzeker worden. Dus ik nodig het nieuwe kabinet uit om naast ons te gaan staan en te zorgen dat we een gelijkluidende boodschap hebben.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zipje (gemeenteambtenaar) op
@ Wietske, Je kunt dit Rutte wel verwijten, en ik heb ook niet op hem gestemd, maar dat hele labiele klimaatbeleid komt voornamelijk uit de koker van D66 en GroenLinks. Die kiezen op basis van ideologie en niet op basis van de rede.
Door drs. E. Nabled op
My home is my castle! Ergo: ik maak zelf wel uit hoe ik mijn huis verwarm als ik van aardgas word afgesloten. Misschien met een propaan- of olietank in de tuin en bijpassende cv, maar ik denk eerder aan een houtgestookte cv- installatie uit Tsjechie of Polen. Super goedkoop, super rendement en heel makkelijk te verwisselen met gas cv ketel. En aan al die beleidsmakers en politici: dikke middelvinger!
Door Wietske op
Sinds Rutte aan het roer staat lopen we met alles achter de feiten aan: woningbouw, defensie, zorg, politie, energie. terwijl Duitsland volop inzet op aardgas en waterstof komen we hier niet verder dan warmtepompen en panelen die het milieu belasten.
Door Henk (Medewerker) op
Tegenover de gasklevers staan de plucheklevers in Den Haag. Daar zal geen groot plan of visie uit voortkomen. Vooralsnog is “aardgasprijs” een woord dat landelijke politici alleen gebruiken als er stemmen mee te winnen zijn.