of 63966 LinkedIn

Gemeenten willen regels tegen gasklever

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

Gemeenten zijn positief over de ervaring die ze opdoen met het gasloos maken van woningen in het programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW. Maar gemeenten zijn het nu wel beu om alleen de kar te trekken. Een nieuw kabinet moet volgens de VNG met extra geld en betere wetgeving komen. Maar vooral met een eenduidig geluid.

Ervaring

Het programma werd drie jaar geleden opgetuigd om gemeenten, marktpartijen en energiebedrijven ervaring op te laten doen met het aardgasvrij maken van wijken. Die wijkgerichte aanpak moet er volgens het Klimaatakkoord voor gaan zorgen dat alle woningen in 2050 aardgasvrij zijn. De komende negen jaar moeten er al anderhalf miljoen van het gas af. Er zijn momenteel 27 proeftuinwijken, die al van het gas af zijn, of die de komende jaren overgaan op een duurzame warmtebron.

 

Traag

De proeftuinwijk-gemeenten zijn positief over de ervaring die ze hebben opgedaan in deze wijken, maar de snelheid van verduurzaming gaat traag. Volgens de rapportage zijn pas 614 woningen van het gas gehaald, en dat is fors minder dan gedacht. Volgens de gemeentekoepel VNG moeten uit die ervaringen ook conclusies worden getrokken. Zo geven de gemeenten aan dat het moeilijk is om mensen te overtuigen van een alternatief, als die alternatieven duurder zijn. Ook hebben gemeenten nu geen wettelijke middelen tegen bewoners die hun oude gasleiding willen houden. In het ergste geval moeten voor die ‘gasklevers’ nieuwe ondergrondse infrastructuur worden aangelegd. En dat kost veel extra geld.

 

Ambitieus

Volgens de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk, tevens voorzitter van de VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu, is het doel van anderhalf miljoen woningen van het gas af in 2030 ambitieus. ‘Maar ik denk wel dat het kan. Maar dan moeten alle randvoorwaarden als een Razende Roeland op orde zijn.’

 

Haast

Dat betekent volgens Van Hooijdonk dat een nieuw kabinet haast maakt met de betaalbaarheid van duurzame alternatieven en ervoor zorgt dat gemeenten meer wettelijke middelen krijgen meer regie te voeren op warmtenetten en wijken dwingend kan aanwijzen om van het gas af te gaan. Maar de gemeenten zijn het vooral beu dat ze er, tegenover hun burgers en de samenleving, vaak alleen voor staan. ‘We missen dat het rijk samen met ons die boodschap van het Klimaatakkoord vertelt. Sterker nog: elke keer als er in de Kamer mist ontstaat over kernenergie of waterstof dan merken wij in de zaaltjes of tegenwoordig Zoomsessies met onze inwoners dat mensen onzeker worden. Dus ik nodig het nieuwe kabinet uit om naast ons te gaan staan en te zorgen dat we een gelijkluidende boodschap hebben.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
Het zou mooi zijn als de Nederlandse premier net als Merkel een natuurkundige achtergrond zou hebben. Of als er weer eens een Willem Drees zou opstaan in de politiek. Een echte Staatsman. Helaas, de tweede kamer zit vol met kletskoek lieden van D'66 en Groen Links. Allemaal ideologisch gedreven typjes. Of zuiver macht gedreven zoals Sigrid Kaag!! Eng!! Of geld gedreven. Hoe kunnen mijn vriendjes geld verdienen aan het milieu. Jammer allemaal. Het grote plan voor Nederland is er niet!!!
Door pieter van genuchten (adviseur strategie en beleid Energietransitie) op
met de uitspraak "In het ergste geval moeten voor die ‘gasklevers’ nieuwe ondergrondse infrastructuur worden aangelegd. En dat kost veel extra geld" draait u de zaak om. Het gasnet ligt er al in tegensteling tot warmtenetten: die aanleggen kost juist veel extra geld.
In haar analyse van 6 maart (https://www.eib.nl/publicaties/proeftuinen-aardg … ) noemt het EIB op blz. 33 gemiddelde bedragen van € 12.800 voor het warmtenet en € 1.700 voor de ontwikkeling van een warmtebron, samen € 14.500 per aansluiting. Volgens de concept-WCW mag het toekomstig warmtebedrijf (= het bedrijf dat van de gemeente het monopolie heeft verworven voor de aanleg en exploitatie van het warmtenet + levering van de warmte) deze bedragen in rekening brengen bij de afnemer, met een reëel winstpercentage. De gemeente Eindhoven stelt een rendementseis van 6% bij hun proeftuin (blz. 90 EIB rapport). Een rente van 6% maakt dat de afbetaling van de € 14.500 in 30 jaar (= duur van de concessie) de afnemer € 31.293 kost = € 1.043 per jaar. En dan heb je nog geen joule warmte geleverd gekregen. Voor dit bedrag van € 31.293 kan je 80% van de Nederlandse huizen naar A-label isoleren en voorzien van een hybride warmtepomp: daarmee bereiken we een aardgas- en CO2reductie van minimaal 70% (als de elektriciteit voor 100% duurzaam is opgewekt). Ons gasnet is geschikt voor duurzame gassen: tzt vervangen die het aardgas dat we voorlopig nog nodig hebben. Voor de investeringen in isolatie en hybride warmtepompen zou het Rijk renteloze leningen aan woningeigenaren kunnen verstrekken. Kortom: het gasnet uit de grond trekken is als afhakken van je been en vervangen door een dure prothese!
Door drs. E. Nabled op
Bij ons bouwen ze aan de rand van de stad een 'ecowijkje'. Moet dan wel een zonnepark van 11 hectare bij komen. Terwijl het regionale crematorium er naast staat. Waarom de restwarmte van zo'n crematorium niet gebruiken? Dat gaat nu in de procedure tegen dat zonnepark ook gebruikt worden.
Door Robin (influencer) op
Vandaag op nu.nl: energienet voorbereiden op duurzame transitie kost € 102 miljard. Klant gaat minstens 50% meer betalen en bij stijgende rente (nu super laag) nog veel meer. En als u een ouder eigen huis hebt dan mag u nog 70 tot 120 mille investeren in aanpassingen en een warmtepomp. Het is maar dat u het weet!
Door Peter (ambtenaar) op
De gemeenten willen dus mensen dwingen een duurder alternatief te gaan gebruiken omdat dit "beter zou zijn voor het milieu". Dat gaat tegen alle afspraken hierover in. Het zou neutraal uit moeten pakken voor de burger. Neutraal wordt het zeker niet, en het is maar zeer de vraag of het iets positiefs oplevert voor het milieu. Er worden hiermee voornamelijk de zakken gespekt van enkele voormalige politici.
Door Stefan (EPA adviseur) op
Er moeten in 2030 1,5 miljoen huizen van het AARDgas af zijn. Volgens Enexis kan NL 2 miljard m3 groen gas produceren uit GFT, mest en rioolslib (volgens CBS in 2019 al 0,450 miljard m3). Dat is voldoende voor 1,25 huizen een met een hybride warmtepomp zelfs voor 3,75 miljoen. woningen. En een goede en goedgeplaatste WP maakt wel wat geluid maar geeft geen overlast.
Door Toine Goossens op
De lokale politici willen dat de rijksoverheid Nederland verplicht om middels warmtenetten van het gas af te gaan. Dat mag die rijksoverheid niet gaan doen.

In alle RES voorstellen blijkt hoe die lokale politici het hazenpad kiezen als het gaat om de keuze tussen wind- of zonne-energie. Allen Amsterdam heeft tot nu toe het lef om ook voor wind te kiezen. Voor de rest doen de lokale politici het voor hun burgers in hun broek. De juiste bestuurlijke keuzes, vooral wind, want zonne-energie kan overal op het dak, dat durven zij zelf niet aan.
Door RechtsDoorZee op
De bestuurlijke waanzin lijkt niet stoppen: het hele programma Aardgasvrije Wijken (PAW) heeft al een paar honderd miljoen Euro gekost, terwijl maar paar dozijn huizen daadwerkelijk van het aardgas zijn afgehaald voor dit geld. Het is meeste programma-geld is opgesoupeerd door adviseurs en 'regisseurs' e.d. Nog opmerkelijker: in de nieuwe EU-taxonomie zal aardgas juist als duurzaam en groen worden bestempeld, waardoor het beleid in Nederland volledig haaks zal komen te staan op dat van de EU en waardoor het aardgasvrij-beleid volledig ongeloofwaardig wordt.
Door Bertduss (Kennert) op
Ook hier is weer overduidelijk dat een overgrote meerderheid voor behoud van gas en kernenergie is. Wanneer gaan politici zich weer bezighouden met het volk te vertegenwoordigen i.p.v. met onzinnige, peperdure projecten die aan vriendjes worden toebedeeld?
Door Frans op
De burger heeft geen vertrouwen in de oplossingen die de overheid biedt en wil dus niet van het gas af. In het buitenland om ons heen (België, Duitsland) is men nog druk bezig huizen op gas aan te sluiten. Warmtepompen werken gewoon niet goed in bestaande bouw en geven veel overlast. Gemeenten zijn ook niet bereid breder te kijken: waarom halen we de elektriciteit niet uit Scandinavië waar deze op natuurlijke wijze via waterkracht opgewekt kan worden i.p.v. het landschap te vervuilen met windmolens en zonnepanelen. De kabels lijken er al te liggen.
Dit dan nog afgezien dat al onder Den Uyl geadviseerd werd om het gas niet te exporteren dan wel de opbrengst te gebruiken voor investeringen en niet voor uitkeringen en andere verspillingen.