Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten willen keuzevrijheid afvalscheiding

Meer dan 100 gemeenten willen dat de verpakkingsindustrie betaalt voor bronscheiding en nascheiding van het plastic uit het restafval. Het aantal tonnen gerecled plastic zou daarna sterk toenemen.

17 februari 2012

Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu heeft donderdag een petitie in ontvangst genomen waarin 105 gemeenten de vrijheid opeisen om het idee afvalscheiding anders te mogen inrichten. De gemeenten willen bron- en nascheiding kunnen combineren, nu is dat om financiële reden feitelijk onmogelijk.

Kunststof
De petitie is opgesteld en aangeboden door het afvalverwerkingsbedrijf Attero. Dit bedrijf verwerkt ruim 40 porcent van al het afval in ons land, wat neerkomt op het vuil van meer dan 6 miljoen inwoners. In Wijster en Groningen scheidt Attera kunststof dat – al dan niet na bronscheiding - nog in het aangeboden afval zit.

Nog veel winst te halen
En dat is nog heel veel, aldus medewerker Robert Corijn van Attero. ‘In Rotterdam haalt de gemeente met bronscheiding rond de 2,4 kilo plastic per huishouden op. Wij hebben er tijdens een pilot dus na bronscheiding -  nog eens bijna 40 kilo per huishouden uitgevist’.

Combinatie ideaal
De combinatie van bron en nascheiding is volgens Corijn optimaal. Probleem is dat de nascheiding niet meer wordt vergoed als er al bronscheiding heeft plaats gevonden. ‘Gemeenten moesten bij het ondertekenen van de zogenoemde Raamwerkovereenkomst verpakkingen in 2005 kiezen voor het een of het ander. Het door de producenten volgestorte afvalfonds vergoedt niet beide vormen tegelijk’.

Noorden kent wel nascheiding
In het Noorden kozen de meeste gemeenten voor nascheiding, maar in andere delen van het land bestond die mogelijkheid toen nog niet. Attero: ‘En overstappen kan dus niet, want de producenten willen hier niet voor betalen. Er zit 115 miljoen euro in het fonds en dat moet volgens de bedrijven maar genoeg zijn om de doelstelling van 42 procent scheiding te halen.’

Gemeentelijke aandeelhouders
De afvalverwerker heeft 130 gemeenten als aandeelhouders. De meesten hiervan hebben de petitie ondertekend en willen graag aan nascheiding doen. Maar daar willen ze vanzelfsprekend niet voor betalen, daar is nu precies het afvalfonds voor, schets Corijn de patstelling.

Raamovereenkomst loopt af
Hij heeft goede hoop dat Atsma de cirkel zal doorbreken. ‘De raamwerkovereenkomst loopt volgend jaar af. De staatssecretaris stuurt naar wat ik heb begrepen aan op nieuwe afspraken waarin de vrijheid is opgenomen om alle instrumenten te mogen kiezen waarmee de afgesproken doelen gehaald kunnen worden.

Dat zal volgens Corijn ook wel moeten: De ambitie is om het gerecyclede kunststof met 150.000 ton per jaar te verhogen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van wat we nu halen. Als de ambitie wordt omgezet in doelstelling, dan zullen we bron- en nascheiding beiden hard nodig hebben’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik Fontijn / jur. bel.medewerker
Nederland is een klein landje dat al vele jaren tobt met zijn afvalverwerking. OK, nog net geen Italiaanse toestanden. Er moet toch een aanpak als beste uit de bus kunnen rollen? Ëén wetenschappelijk verantwoorde aanpak ipv dat elke gemeente het wiel opnieuw uitvindt. En daarbij vaak schade toebrengt aan bestaande inzameling van plastic, oud papier, lompen of gft.
Piet Stroo / beleidsmedewerker
Vraag aan Robert Corijn: hoe ga ik mijn bewoners uitleggen dat ze plastic-afval apart moeten houden als het er achteraf toch uitgehaald wordt?
Advertentie