Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten vrezen voor faillissementen winkeliers

Een groot deel van de Nederlandse gemeenten verwacht dat de coronacrisis zal leiden tot faillissementen van detailhandel en horeca in de gemeentelijke centra. Dat blijkt uit een enquete van Stec Groep onder 80 gemeenten.

10 april 2020
ruimte---winkelstraat-Noord-Holland-.jpg

Een groot deel van de Nederlandse gemeenten verwacht dat de coronacrisis zal leiden tot faillissementen van detailhandel en horeca in de gemeentelijke centra. Dat blijkt uit een enquete van Stec Groep onder 80 gemeenten.

Dienstverleners

Niet alleen het voortbestaan van winkels en horeca leidt tot zorg bij bestuurders en ambtenaren. Meer dan de helft van de reageerders verwacht dat een groot aantal persoonlijke dienstverleners, zoals schoonheidssalons en kappers de deuren zullen moeten sluiten. Slechts 10 procent van de gemeenten verwacht dat bioscopen, theaters en poppodia kopje onder zullen gaan.

Bedreiging

Volgens de gemeenten is de coronacrisis niet de enige bedreiging voor de centrumondernemers: ook het online winkelen, de vergrijzing in sommige gemeenten en het overschot aan vierkante meters winkelruimte wordt genoemd als bedreiging.

Samenwerken

Ondernemers kunnen wel meer doen om het hoofd boven water te houden, vinden de gemeenten: beter samenwerken met andere ondernemers, bijvoorbeeld in het opzetten van online platforms, bezorgdiensten, en het organiseren van evenementen. Ze maken zich wel zorgen over de samenwerking tussen vastgoedeigenaren in het centrum en ondernemers. Die zouden structureler kunnen overleggen en meer zoeken naar wederzijdse belangen. Volgens 30% van de gemeente heeft de matige relatie tussen eigenaren en ondernemers een negatief effect op het vermogen van de ondernemers om gezond uit de coronacrisis te komen. Volgens 60% van de gemeenten zijn de huren voor winkelpanden in centra te hoog.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trotse Provinciaal / Belastingbetaler
Een boer de gebruikt zijn beste zaaizaad en zijn beste mest op zijn beste grond. Gemeenten pompen miljoenen in een bedrijfstak die grotendeels niet levensvatbaar is en waarbij het geld verdwijnt in de zakken van partijen die speculeren met vastgoed. Mensen koop toch online!
Hans / afdelingsmanager
Precies Zuiderling. Als het om hun eigen belastingen, heffingen, retributies precario etc. gat, eisen die gemeentes per direct alles Maar nu: gut oh gut, wat moeilijk als het anderen betreft.
Peter / Projectmanager
Tja, gemeenten zouden beter zelfstandige ondernemers ondersteunen in plaats van projectontwikkelaars. Bij de projectontwikkelaars vloeit het belastinggeld weg, terwijl de leegstand blijft.



Logische consequentie van gebrekkige regie bij gemeentelijke uitbesteding.



Typisch voorbeeld : De Bilt. Volstrekt afhankelijk van een projectontwikkelaar, nauwelijks gemeentelijke invloed, onbeheersbare financiële drainage.
Advertentie