of 60831 LinkedIn

Gemeenten steunen Ollongren bij wet bouwkwaliteit

Minister Ollongren (BZK) en de VNG zijn het eens over een nieuw stelsel van toezicht op de bouw. Met de steun van de gemeenten hoopt de mini

Minister Ollongren (BZK) en de VNG zijn het eens over een nieuw stelsel van toezicht op de bouw. Met de steun van de gemeenten hoopt de minister de Wet kwaliteitsborging dit keer wèl door de Eerste Kamer te krijgen.

Bezwaren

In een brief aan de Eerste Kamer zegt de minister nog steeds te verwachten dat de wet in 2021 in werking treedt. Ze hoopt dat het akkoord met de VNG tegemoet komt aan eerder bezwaren van de senaat. Anderhalf jaar geleden stuitte minister Plassterk op bedenkingen tegen het wetsvoorstel van toenmalige oppositiepartijen in de Eerste Kamer. Zij vrezen dat het in nieuwe stelsel de gemeenten de controle over de veiligheid en kwaliteit van de bouw verliest, omdat de toezicht en informatie over de bouw bij andere partijen komt te liggen. De minister heeft nu toegezegd dat de wet eerst in de praktijk getoetst gaat worden, en na drie jaar zal worden geëvalueerd. 

 

Verantwoordelijkheid

De nieuwe wet legt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van bouwwerken bij de bouwers. Die worden straks verplicht om een onafhankelijk bureau, de ‘kwaliteitsborger’, in te schakelen dat bouwplannen toetst op veiligheid en tijdens de bouw toezicht houdt op het nakomen van de wettelijke bouwvoorschriften. Met de wet wil het kabinet vooral de positie van de opdrachtgever of koper te beschermen: die kan vaker de bouwer aansprakelijk stellen voor de kwaliteit van bijvoorbeeld een woning.

 

Gezag

De minister heeft nu in het gesloten akkoord met de VNG benadrukt dat de gemeente wel het bevoegd gezag blijft. De gemeente kan nog steeds onafhankelijk handhavend optreden als dat nodig is, en altijd over alle rapportages beschikken die de kwaliteitsborger opstelt.

 

Meerderheid

Ollongren wil de wet nu liefst snel als hamerstuk door de Eerste Kamer krijgen. Ze heeft wel haast: de partij die in 2017 bezwaar maakte, het CDA, is nu een regeringspartij. Maar de potentiële meerderheid voor de wet zou na de Statenverkiezingen in maart best eens kunnen afnemen. De bouwsector blijft kritisch. Zij zien in de wet een hoop extra rompslomp voor de bouwers, wat vertraging alleen maar groter maakt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
1: de weerstand tegen deze wet is terecht, doorgeschoten marktwerking waarbij de voorspelde "winst voor de burger" uiterst onzeker is maar wel veel risico's op de loer liggen.
2: dus nu moet een wet in allerijl worden ingevoerd zodat aankomende verkiezingen het niet kunnen tegenhouden. Wat voor onzin is dit?
Door Teun Juk op
Hoe onafhankelijk is een bureau? Het wachten is op situaties waarin het straks fout gaat en blijkt dat er een te nauwe betrekking was tussen opdrachtgever en bureau. Wederom een voorbeeld van de doorgeschoten marktwerking. Laat deze taak gewoon bij de overheid i.c. de gemeenten.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners