Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten pleiten voor uitbreiding statiegeld

Om zwerfafval te verminderen zijn gemeenten een voorstander van het uitbreiden van statiegeld naar blikjes en pet-flessen. Dat schrijft de VNG in een brief aan de Tweede Kamer. Ze willen dat de Kamer dit bij wet gaat regelen. Komende donderdag is er een debat over circulariteit in de Tweede Kamer.

09 april 2019
PMD-gouda.jpg

Om zwerfafval te verminderen zijn gemeenten een voorstander van het uitbreiden van statiegeld naar blikjes en pet-flessen. Dat schrijft de VNG in een brief aan de Tweede Kamer. Ze willen dat de Kamer dit bij wet gaat regelen. Komende donderdag is er een debat over circulariteit in de Tweede Kamer.

Blikjes

Een groot deel van het zwerfafval bestaat uit juist blikjes en kleine plastic flesjes. Er wordt al jaren door overheden, milieuorganisaties en sommige bedrijven gevraagd om een wettelijk statiegeld op die drankverpakkingen, maar de levensmiddelenindustrie wil er het liefst vanaf. Ze hadden een paar jaar geleden bijna bereikt dat het statiegeld op grote pet-flessen werd afgeschaft, maar uiteindelijk besloot de regering om die toch te handhaven.

Uitgesteld

Maar over statiegeld op kleine flesjes en blikjes weifelt Den Haag. Een eerdere toezegging dat er statiegeld op kleine petflessen wordt ingevoerd, is door staatssecretaris Van Veldhoven met twee jaar uitgesteld om de verpakkingsindustrie de gelegenheid te geven om het aantal flesjes in het afval fors terug te dringen. Bovendien beperken de plannen voor statiegeld zich tot petflessen. De regering heeft geen plannen voor statiegeld op blik. Maar decentrale overheden geloven daar niet in. Ze hebben zich het afgelopen en masse aangesloten bij de Statiegeldalliantie, een organisatie die pleit voor uitbreiding van statiegeld.

VANG

De gemeenten willen dat de landelijke politiek zich duidelijker uitspreekt over de doelen van inzameling en verwerking van afval. Volgens VNG is er door gemeenten al veel gedaan in het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG), maar moeten er nog stappen worden gezet om de recyclingdoelen te halen. De gemeenten vinden dat er vanuit Den Haag een landelijke visie nodig is op circulariteit en recycling, om het draagvlak in de gemeente te vergroten.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem de Weert
Het zou toch godgeklaagd zijn als de staatssecretaris met zoveel draagvlak, 100 procent, van lagere overheden en maatschappelijke organisaties het verzoek naast zich neerlegt omdat de supermarkten en verpakkingsindustrie er geen zin in hebben!
J vd Wees
Go Go Go VNG en overheid! Graag ga ik een leukere hobby uitoefenen! Minstens 25 eurocent statiegeld op alle eenmalige verpakkingen. En meer positieve invloed (€€) voor ontwikkelaars van echt duurzame verpakkingsalternatieven.
Petra
Lekker belangrijk:



"Supermarkten zijn bang dat ze straks niet meer als winkel worden gezien maar als een plek waar al dat gerecyclede materiaal naartoe moet."



https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2279789-waarom- …



PFFFFF.......
Bernard
Het valt mij op dat er ontiegelijk veel lege Red Bull blikjes in het openbaar terrein liggen, kennelijk weggegooid door jongeren. Ik denk eerlijk gezegd niet dat ze deze weer gaan inleveren als er statiegeld op geheven zou worden. Hetzelfde gaat volgens mij op voor pet flessen.
Henk Donkers
@ Ben

Ik denk dat veel jongeren het wel gaan doen. Statiegeld is toch makkelijk geld incasseren, tenzij je nu al te veel geld hebt. En in de gevallen dat mensen het niet de moeite waard vinden om blikjes en flesjes op te ruimen zijn er beslist anderen (kinderen, mischien zelfs wel daklozen in de stad) die er een leuk zakcentje aan hebben om de rommel wel te verzamelen en in te leveren. Ik gun het ze van harte.

100% resultaat zul je nooit halen maar zelfs al zou het maar de helft zijn, dan is dat al aanzienlijk minder rommel en overlast.

Wat mij betreft echt zo snel mogelijk invoeren.
eric / ambtenaar
Je lege bierblikje in de berm gooien is stoer, als er straks statiegeld op zit wil je als jongere in de groep helemaal niet de indruk wekken dat die paar duppies je iets kunnen schelen, wedden dat het nauwelijks gaat werken? Wel een verschrikkelijk dure 'oplossing', maar politiek natuurlijk helemaal correct, dus doen!?
Peter / Projectmanager
Inderdaad opvallend dat de jeugd, die de mond zo vol heeft over milieuvervuiling, plastic soep en opwarming van de aarde, maar weinig scrupules heeft als het gaat om de milieu-effecten van eigen gedrag.



Supermarkten zijn de plekken waar al dat gerecyclede materiaal vandaan gehaald wordt. Is het dan niet voor de hand liggend dat al dat gerecyclede materiaal daar geretourneerd kan worden? Glasbakken zijn in de meeste gemeenten dun gezaaid.
Advertentie