of 59147 LinkedIn

Gemeenten nu bijna echt uit de crisis

Gemeenten staan er op vrijwel alle fronten veel beter voor dan in 2008. De nadelige effecten van de economische dip zijn overwonnen en de thema’s klimaat en duurzaamheid worden energiek ter hand genomen. Maar op het gebied van werkloosheid, sociale zekerheid en minima blijven de scores achter.

Gemeenten staan er op vrijwel alle fronten veel beter voor dan in 2008. De nadelige effecten van de economische dip zijn overwonnen en de thema’s klimaat en duurzaamheid worden energiek ter hand genomen. Maar op het gebied van werkloosheid, sociale zekerheid en minima blijven de scores achter.

Duurzaamheidsindex 

Dat blijkt uit de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex 2017 waarin 24 verschillende parameters (van gender-gelijkheid tot energiegebruik van woningen) voor elke gemeente afzonderlijk werden onderzocht. Ten opzichte van vorig jaar zijn vooral de scores op het gebied van werkloosheid/werkgelegenheid, afvalscheiding, hernieuwbare energie en veiligheid sterk verbeterd. Onder meer de CO2-uitstoot van woningen en de vervoerswijze (duurzaam of niet) scoorden iets minder goed dan een jaar geleden.


Klein scoort goed
Gemeten over tien jaar laten vooral het onderwijs (daling van het aantal schoolverlaters), veiligheid (minder geregisteerde misdrijven), de luchtkwaliteit en de energiebesparing een sterke vooruitgang zien. Opvallend, constateren de onderzoekers, is dat de best scorende gemeenten vrijwel stuk voor stuk klein zijn. Een toenemend aantal inwoners leidt zo bezien tot een lagere score. ‘Deze trend is echter zo zwak dat deze uit statistisch oogpunt geen betekenis heeft. Grotere gemeenten kunnen dus net als kleinere een goede duurzaamheidsscore halen.’


Tien beste gemeenten
Als tien beste gemeenten van 2017 eindigen ex aequo Ameland, Littenseradiel, Nunspeet, Putten, Rozendaal, Scherpenzeel, Staphorst, Terschelling, Vlieland en Zeewolde. Een groot deel van deze gemeenten bivakkeert overigens al jaren in de top tien van meest duurzame gemeenten. Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Pekela, Rotterdam, ’s-Gravenhage en Sittard-Geleen behoren inmiddels tot de vaste kern in de staat van de lijst.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door HH op
Betere score op veiligheid (minder geregistreerde misdrijven). Dit is logisch te verklaren. De kwaliteit van de politieorganisatie is zodanig slecht dat de burgers niet eens aangifte meer willen of kunnen doen. Zo daalt het aantal geregistreerde misdrijven vanzelf.
Door K. de Beer (adviseur) op
Ik weet niet wat de echte waarde is van dit soort onderzoeken. Volgens mij worden alleen programma's opgevraagd "and thats it". Daartegenover staat een schokkend signaal dat het overgrote deel van de gemeenten een potje maakt van de milieuhandhaving. Dus wel iets op papier zetten maar vervolgens niet uitvoeren (vanwege vriendjespolitiek, economie bedrijven waar je de omgeving moet beschermen enz.). Ik zou wel eens een betrouwbaarheidsonderzoek naar gemeenten willen laten plaatsvinden hoe moeizaam men handhaaft. Dat onderzoek zou je moeten starten bij burgers die ondanks serieuze overlast, nul op rekest krijgen bij de overheid die eigenlijk voor hun belangen moet opkomen. Hetzelfde b.v. over luchtkwaliteit. VVD ministers als Rutte en Schultz lachen en wuiven dit onderwerp weg maar duizenden mensen zullen eerder sneuvelen door slechte luchtkwaliteit.