of 60775 LinkedIn

Gemeenten naar rechter om compensatie megastal

De Brabantse gemeenten Boekel en Boxmeer hebben geen andere optie dan naar de rechter te stappen om een hogere schadevergoeding te ontvangen van de provincie Brabant voor inkomstenderving door het niet doorgaan van de megastallen.

De gemeenten Boxmeer en Boekel overwegen naar de rechter te stappen nu de provincie Noord-Brabant hen niet wil compenseren voor inkomstenderving door het niet doorgaan van de megastallen. Heeze-Leende ging hen al voor.

Boekel wil 1,3 miljoen

De gemeente Boekel vroeg de gemeente om 1,3 miljoen euro, maar in haar schikkingsvoorstel bood de provincie slechts drie ton. ‘Dat vinden we te beperkt’, zegt wethouder Ted van de Loo. ‘Op de exploitatie van ons landbouwontwikkelingsgebied hebben we nu een negatief saldo van 1,3 miljoen euro. We hebben fors geïnvesteerd in infrastructuur en het opkopen van boerderijen. Met de provincie komen we er helaas niet minnelijk uit, dus beraden we ons op verdere stappen. Ik verwacht een gang naar de rechter.’

Boxmeer wil zes ton
De gemeente Boxmeer ontving een schikkingsvoorstel van een kleine 80.000 euro. ‘Daarbij zijn de exploitatiekosten die de gemeente misloopt niet meegenomen’, vertelt een gemeentewoordvoerder. ‘Dat gaat om een bedrag van 611.000 euro. We kunnen nu namelijk niet nieuwe bouwblokken ontwikkelen. Wij beraden ons nu op juridische stappen.’

Zes gemeenten krijgen schadevergoeding
Zes gemeenten kregen wel een schadevergoeding van de provincie, omdat de bouw van megastallen niet kon doorgaan. De provincie besloot in maart 2010 dat nieuwe stallen niet groter mochten zijn dan anderhalve hectare. In totaal heeft de provincie zeven ton uitgetrokken voor de vergoedingen voor het niet doorgaan van gemeentelijke plannen. Alphen-Chaam, Bernheze, Deurne, Sint-Anthonis, Someren en Uden krijgen bedragen variërend van 14.840 euro (Sint Anthonis) tot 469.253 euro (Uden).

Provincie: gang naar rechter staat vrij
De provincie wijst erop dat een gang naar de rechter voor iedere gemeente waarmee geen overeenkomst is gesloten open staat. De gemeente Laarbeek wacht nog een juridische procedure af. Heeze-Leende is al naar de rechter gestapt om een bedrag van 41.000 euro extra te krijgen. Voor verwachte claims van boeren die hun megastal niet konden bouwen heeft de provincie een bedrag van 15 miljoen euro ingeboekt. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners