Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten moeten nog meer afval scheiden

Het ministerie wil de waarde van gerecycled kunststof vergroten en de bijdrage van kunststofafval aan de plastic soep in de wereldzeeën verminderen. Dat staat in de begroting van het departement.

17 september 2013

Het ministerie van Infrastructuur en milieu (IenM) wil dat gemeenten helpen nog meer huishoudelijk afval te recyclen. In 2014 presenteren de staatssecretaris en betrokken partijen een ketenaanpak kunststof gericht op het verhogen van de waarde van gerecycled kunststof en het verminderen van de bijdrage van kunststofafval aan de plastic soep in de wereldzeeën. Dat staat in de begroting van het departement.

Overwegen veiliger

Nieuw in 2014 is ook het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO), waarmee het Rijk het aantal incidenten bij spoorwegovergangen verder wil verminderen. Het Rijk zoekt samen met decentrale overheden naar zowel maatwerkoplossingen per overweg als naar generieke maatregelen gericht op het spoorsysteem, het wegennet en op beïnvloeding van gedrag. De eerste verkenningen starten in 2014.

Nieuw asfalt

Uit de begroting van IenM blijkt verder dat komend jaar 149 kilometer nieuw asfalt wordt aangelegd in Nederland. In 2014 geeft minister Melanie Schultz 2,8 miljard euro uit om in wegen te investeren. Schultz gaat volgend jaar onder meer tempo maken met wegprojecten als de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam, de ring Utrecht en de verlengde A15. Daarnaast trekt Schultz 300 miljoen euro uit om te zorgen dat de wegen beter worden benut. Er komt daardoor meer geld voor spreiding van het verkeer, proeven met technologie voor verkeersinformatie en 'spitsmijdprojecten'.

Hoogwater en zoetwater

Andere prioriteiten van het ministerie zijn komend jaar de bescherming tegen hoogwater en voldoende zoetwater. Daarvoor wordt 1,2 miljard euro vrijgemaakt binnen het Deltafonds. Luchtvaart, ruimte voor Schiphol, klimaat en afvalverwerking zijn andere speerpunten. Ook gaat er 0,9 miljard euro naar vaarwegen.

Kantoren ombouwen tot huurhuizen

In de begroting van woonminister Stef Blok (BZK) staat dat het voor eigenaren en beleggers van kantoren aantrekkelijker wordt om die kantoren om te (laten) bouwen tot huurhuizen. In totaal gaat dat ze 95 miljoen schelen door lagere heffingen. Het fonds voor goedkopere leningen voor energiebesparende maatregelen gaat met 35 miljoen omhoog naar 185 miljoen. De overheid hoopt dat de markt er in totaal 740 miljoen van maakt. En voor verhuurders in de sociale huursector komt 400 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparende investeringen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Jaja, het Rijk wil. Milieu moet, maar wel voor rekening van een ander. Lees: uit uw en mijn zak. Terwijl afvalovens in gemeentebezit nu al afval moeten importeren!! om de verliezen niet op te laten lopen. Nog meer scheiden zorgt voor nog grotere tekorten.Als het rijk al die flessentrekmilieuheffingen nu eens aan gemeenten gaat doorgeven? Want de afvalstoffenheffing gaat zo wel omhoog. En wat willen ze dan. Gescheiden afval bij mensen vier verdiepingen hoog in de gang?

Op natuurbeheer, ook een vorm van milieu, bezuinigt het Rijk zelf even 100 miljoen. Daarvoor moeten we wel begrip tonen?
gerrie
Als politicus moet je geloofwaardig kunnen liegen. Alleen dan ben je een goede.
Advertentie