Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Gemeenten moeten helpen tegen fileleed'

De ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID) gaan om de tafel zitten met Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies om de verkeershinder tijdens de geplande grootschalige wegwerkzaamheden zoveel mogelijk te beperken.

26 oktober 2009

Vertragingen
Beide instanties hebben een verhaal daarover in De Telegraaf van zondag bevestigd. Vanwege de uitvoering van de spoedwettrajecten van minister Camiel Eurlings (Verkeer) om versneld cruciale autosnelwegen te verbreden met extra rij- en spitsstroken, moeten Nederlandse weggebruikers vanaf januari 2010 rekening houden met veel vertragingen op de weg.

 

Gemeenten
'Het gaat niet alleen om overleg met Rijkswaterstaat', stelt een zegsman van de ANWB. 'Maar ook vooral om de gemeentes en provincies. Als grote wegen afgesloten zijn, gaan automobilisten op zoek naar sluiproutes. Het is aan lagere overheden daarop in te spelen en te zorgen dat die doorstroming zonder problemen verloopt.'

 

Voetbalbond
Het gaat om 22 werkzaamheden op zeer drukke autosnelwegen als de A1, A2, A9, A12 en A27. De ANWB wil ook de voetbalbond KNVB in het overleg betrekken, omdat voetbalwedstrijden in grote stadions ook regelmatig verkeersoverlast veroorzaken. Automobilisten kwamen de afgelopen paar weekenden al regelmatig vast te staan door wegwerkzaamheden. 'Op de lange termijn heeft de weggebruiker er profijt van', aldus een woordvoerder van de VID. 'Maar het wordt eerst wel twee jaar pijn lijden.' Hij voorspelt niet alleen in de weekeinden, maar ook tijdens de ochtend- en avondspits 'enorme gevolgen' voor het wegverkeer.

 

Schade
Ook Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO eisen dat er een goede afstemming van de werkzaamheden plaatsvindt. De afgelopen jaren liep de transportsector door de files vele honderden miljoen euro's schade op. De vervoersorganisaties willen daarover de komende weken eveneens in overleg met Rijkswaterstaat.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Laat ze dan vooral focussen op een goede alternatieve route. Nu reeds is de weg door ons dorp al druk en totaal niet berekend op veel, groot en te snel rijdend (sluip-) verkeer. Zorg er eerst voor dat deze routes goed functioneren en maak niet eerst het probleem nog groter
Rob
Neem in dit overleg dan meteen de werkzaamheden aan provinciale wegen en doorgangswegen (N-wegen) mee! Het is hier in het noorden zo'n wanboel dat je, en ik geef maar even een voorbeeld, 25km om moet rijden om van Assen naar Oosterwolde te reizen!
Advertentie