of 64231 LinkedIn

Gemeenten moeten eikenprocessierupsen tellen

Het Kennisplatform Processierups wil meer informatie over de landelijke overlast van de eikenprocessierups. Daarom wordt aan alle gemeenten en aan vrijwilligers gevraagd om voor 1 juli in dertig zomereiken per persoon te tellen of en zo ja hoeveel nesten er in de boom zitten. Als er nesten worden aangetroffen moeten de tellers ook beschrijven hoe groot het nest lijkt te zijn. Gemeenten moeten melden of ze preventief gespoten hebben tegen de rupsen
Reageer

Het Kennisplatform Processierups wil meer informatie over de landelijke overlast van de eikenprocessierups. Daarom wordt aan alle gemeenten en aan vrijwilligers gevraagd om voor 1 juli in dertig zomereiken per persoon te tellen of en zo ja hoeveel nesten er in de boom zitten. Als er nesten worden aangetroffen moeten de tellers ook beschrijven hoe groot het nest lijkt te zijn. Gemeenten moeten melden of ze preventief gespoten hebben tegen de rupsen.

Explosie

De zeer warme dagen van vorige week hebben gezorgd voor een explosie aan brandharen, die de eikenprocessierups loslaat. De brandharen kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken en daarom nemen veel gemeenten maatregelen tegen de rups. Een landelijk beeld van het voorkomen van de rups ontbreekt tot nu toe en daar moet de telling verandering in brengen, aldus de rupsendeskundigen.

 

Maatregelen

Met meer informatie over de omvang van de hinder in een gebied en de ontwikkeling daarvan kunnen boomeigenaren eerder maatregelen nemen. Ze kunnen eerder en vaker nesten laten wegzuigen en preventief ingrijpen. Een landelijk beeld kan ook reden zijn om in bepaalde gebieden op grote schaal extra maatregelen te nemen, aldus het kennisplatform. Tellingen kunnen worden doorgegeven worden op de site van het kennisplatform. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers