Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten moeten bij bouwverbod compensatie krijgen

Als de provincie Utrecht een rem zet op de bouw van kantoren, moet zij de gederfde inkomsten van gemeenten compenseren. Dat vindt de gemeente Utrecht.

11 januari 2014

Als de provincie Utrecht wil dat er minder kantoorpanden worden gebouwd om de leegstand terug te dringen, moet de provincie opdraaien voor het verlies dat gemeenten daardoor lijden. Dat vindt de gemeente Utrecht. Kantoren brengen geld in het laatje door de exploitatie van de grond.

Te veel leegstand

De provincie wil het aantal locaties dat gemeenten hebben aangewezen voor de bouw van kantoren beperken. Volgens de provincie is er nu al veel te veel leegstand in Utrecht. Het is daarom onwenselijk dat er nog eens ruim 1 miljoen vierkante meter aan grond is gereserveerd voor de bouw van nieuwe kantoren. Volgens de gemeente Utrecht doet de regio het nu al niet slecht en staat die onderaan de lijst met landelijke leegstandcijfers.

Gederfde inkomsten

Het plan van de provincie is volgens een woordvoerder van de gemeente ,,op zich geen verrassing''. ,,De aanpak van leegstand is nodig en daar zijn we als regio al langer mee bezig. Aan de andere kant is er nog steeds vraag naar kantoorruimte, zeker in de stad Utrecht. Als de bouw van kantoren wordt geschrapt, zoals de provincie wil, moeten we ook praten over gederfde inkomsten. De provincie zou die kosten moeten dragen.''

Geen afstel, wel uitstel

De gemeente Utrecht is niet van plan om af te zien van de geplande kantoorbouw, maar wel om die uit te stellen. Om de leegstand terug te dringen, krijgen kantoorpanden soms ook een andere bestemming. Zo is in 2013 70.000 vierkante meter kantoorruimte veranderd in studentenhuisvesting.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos / Adviseur
Met recht valt te zeggen dat de gemeente Utrecht kennelijk een betonnen plaat voor het hoofd heeft. Dit is een dermate achterhaalde opvattingen en gaat zo voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid, dat het bijna zielig overkomt. Kantoor- en detailhandels m2 zijn jarenlang gebruikt om exploitaties dicht te rekenen. Daar komt een keer een einde aan. Om dan op deze manier de verantwoordelijkheid bij een andere overheid neer te leggen. Tsja!
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Ik ben stom verbaast, dat een gemeente, nog wel een met een Sociaal-Democratisch bestuur een korte termijn financiee belang boven het algemeen maatschappelijk belang stelt.

De verkiezingen komen er aan. . . . .
Sjoerd Visser
Zolang er met leegstand enorm veel geld binnengehaald wordt en dat blijkbaar lonender is dan verhuur...is die markt al verziekt tot op het bot. Eigenaars zouden moeten BETALEN voor leegstand...zodat leegstand NIET lonend is. Maar vanuit de politiek valt geen echte oplossing te verwachten...blijkt al veel te lang.
Cees-Jan Pen / Programmamanager
Deze discussie tussen stoere provincie en defensieve gemeente levert weinig op. Natuurlijk is er overaanbod. Zo slecht zal de regionale samenwerking waar provincie bij zit echt niet zijn dat alle partijen weten dat we fors moet worden geschrapt. Punt is meer hoe je gezamenlijk met private partijen tot echte duurzame verstedelijking komt en einde maakt aan kantoren toestaan om een grex rond te krijgen. De provincie had deze luchtbel via haar financieel toezicht toch al lang kunnen zien aankomen? Utrecht plant net als veel andere gemeenten teveel nieuwe kantoren om plannen betaalbaar te krijgen. Ditzelfde zie je ook bij de winkelplanning waar vandaag de directeur van de Hema terecht wijst op overbewinkeling. Daag provincie uit hoe je de optimistische op overaanbod gerichte rituele dans tussen overheden en marktpartijen kan doorbreken. De echte vraag moet centraal staan en de vraag van hoofd grondbedrijf of ontwikkelaar om grex rond te krijgen.
r van den hoff / directeur
De Gemeente Utrecht gaat gewoon maar door. Zodra het nieuwe stadskantoor open is komen er weer vele panden leeg. Komt er nog een nieuwe bieb, nieuwe kantoren bij Hoog Catharijne, ca 65000 meter kantoorruimte naast de Rabobank toren en nog veel meer. Alleen in het centrum dus al, laat staan de meer buitengebieden....dat moet toch gewoon een keer ophouden, dat snapt ieder weldenkend mens toch.

Compensatie? Gewoon afschrijven en bezuinigen, huishoudboekje op orde en het bestuurlijk apparaat afstemmen op de (financieele) realiteit van vandaag. Dat moet iedere organisatie.
faber
In het tv-programma Ik Hou Van Holland zit een spelletje waarbij binnen een doos die na een bepaalde tijd ploft, doorgegeven mag worden nadat een vraag goed beantwoord is. De doos 'ontploft' binnen bij de laatste. Zo is het ook bij de kantoorontwikkeling. Iedere gemeente wil voorkomen dat hij mer onverkoopbare blijft zitten en wil dus niet de laatste zijn met het ontwikkelen van grond. Bouwen dus, en wel nu. Zodra ze dat voornemen intrekken moeten ze van accountants afwaarderen (geen stellig voornemen meer). De laatste gemeente is de sigaar. Er is maar één oplossing en dat is wat de provincie Utrecht wil gaan doen; een ontwikkelverbod voor iedereen en aanbod uit de markt halen. Gemeenten als het goed een deel van de ontwikkelwinsten uit het verleden gereserveerd voor slechte tijden en dua kunnen ze verliezen opvangen. Zo niet, dan bezuinigen en zeker niet toelaten tot artikel 12. Want dan betalen de andere gemeenten de rekening.
Eppo Burger
En dan de leuke kant van planschade: Wanneer de rechter zich over de hoogte ervan gaat buigen, komt zwart op wit te staan dat gemeente voor miljarden moeten afboeken. Nu zeggen ze dat ze fors afboeken, maar houden rekening met 10% prijsdaling, maar iedere kleuter kan op de achterkant van een bierviltje narekenen dat gemeenten zeker 40% van de waarde van hun bouwgrond moeten afboeken.
Advertentie