of 63082 LinkedIn

Gemeenten maken geen haast met woonwagenplekken

Gemeenten maken nauwelijks ruimte vrij voor standplaatsen voor woonwagens. In heel Nederland wachten zo’n 2000 mensen op een standplaats, maar in de laatste twee jaar zijn er slechts zo’n 100 plekken gerealiseerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder gemeenten.

Gemeenten maken nauwelijks ruimte vrij voor standplaatsen voor woonwagens. In heel Nederland wachten zo’n 2000 mensen op een standplaats, maar in de laatste twee jaar zijn er slechts zo’n 100 plekken gerealiseerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder gemeenten.

Uitsterfbeleid

Gemeenten zijn nooit erg happig geweest op het realiseren van meer plekken voor woonwagenbewoners. Velen voerden tot voor kort een ‘uitsterfbeleid; als een bewoner zijn plek verliet, mocht niemand de plek meer innemen. Maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens maakte daar drie jaar geleden een eind aan: het uitsterfbeleid was discriminerend. Gemeenten moeten zoekende woonwagenbewoners, net als gewone huurders, zicht geven op een standplaats op redelijke termijn.

 

Eenduidig

Maar uit het NOS-onderzoek blijkt dat dit beleid nog niet eenduidig is. In een gemeente als Zeist zijn onlangs vijftig extra plaatsen gerealiseerd, maar in Utrecht en Beverwijk wachten meer dan honderd mensen nog op een plek, zonder dat er een standplaats is bijgekomen. De helft van de gemeenten heeft geen onderzoek gedaan naar de behoefte aan standplaatsen. De VNG werkt inmiddels aan een handreiking over het woonwagenbeleid, die uiterlijk begin volgend jaar klaar moet zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter Paul (RUD) op
De uitspraak van het Europese Hof is politiek correct maar wereldvreemd. Asielzoekers worden geacht te integreren maar andere groepen in onze samenleving dan weer niet. Misschien toch maar voor een Nexit gaan.
Door Jan op
Waarom die voorrangsbehandeling voor woonwagenbewoners? Ze willen met de hele familie bij elkaar staan. Dat willen anderen ook wel, maar dat lukt hen niet. Bovendien zijn woonwagenkampen vaak een bron van misdaad. Ook kom je meestal maatschappelijk als kind niet ver als je op zo'n kamp woont, behalve Frans Bauer dan. Kortom: opheffen die woonwagenkampen en zeker niet uitbreiden. Gewoon integreren. Net als statushouders.
Door Manu (beleidsadviseur) op
Als het om echte woonwagenstandplaatsen zou gaan, prima. Maar wat erop geplaatst wordt heeft zowel qua bouwwijze als qua omvang vaak nog maar weinig te maken met een woonwagen.
Dan ook graag marktconforme huurprijzen voor de ondergrond, want het mag immers niet zo zijn dat de overige kavelzoekenden gediscrimineerd worden omdat zij wel een reguliere marktprijs moeten betalen.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers