of 62688 LinkedIn

Gemeenten krijgen kenniscentrum voor WOII-bommen

Gemeenten kunnen binnenkort terecht bij een speciaal kenniscentrum voor explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.
© Shutterstock
1 reactie

Gemeenten kunnen binnenkort terecht bij een speciaal kenniscentrum voor explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) in een brief aan de Tweede Kamer.

Lang gekoesterde wens

Gemeenten weten nu vaak nog niet goed genoeg wat ze met gevonden explosieven moeten doen, terwijl er nog regelmatig bommen of granaten uit de oorlog worden aangetroffen. Het Kenniscentrum Conventionele Explosieven (KCE) moet onder meer helpen te beslissen wanneer explosieven wel of niet worden geruimd. Volgens Ollongren gaat met de komst van het kenniscentrum 'een lang gekoesterde wens' van gemeenten in vervulling.

 

500-ponder

Naar verwachting kan het in het voorjaar van 2021 van start gaan. Het is de bedoeling dat het de komende vier jaar openblijft. Daarna wordt er geëvalueerd. De kosten voor die periode bedragen ongeveer 3,6 miljoen euro. Vorige week werd nog een Engelse vliegtuigbom gevonden in het Zeeuwse dorp Nieuwvliet. De 500-ponder wordt mogelijk later geruimd en vormt nu geen gevaar voor de omgeving. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gwen op
En daar gaat weer een paar miljoen de put in. De procedure om explosieven te ruimen is al jaren goed geregeld. Via 112 komt er eerst een explosievenverkenner van de politie en die waarschuwt vervolgend de EOD als het idd een conventioneel explosief is. EOD ruimt het object. WAAROM DAN EEN KENNISCENTRUM VAN 3,6 miljoen?????

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners