of 64231 LinkedIn

Gemeenten: het is nu klaar met uitstel Omgevingswet

De VNG moet alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat het nieuwste uitstel van de Omgevingswet ook echt de allerlaatste keer is. Een verder uitstel zorgt voor een verminderd vertrouwen in de overheid, kost meer geld en zorgt voor een onwerkbare uitvoering.

De VNG moet alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat het nieuwste uitstel van de Omgevingswet ook echt de allerlaatste keer is. Een verder uitstel zorgt voor een verminderd vertrouwen in de overheid, kost meer geld en zorgt voor een onwerkbare uitvoering.

Motie

Dat staat in een motie die een aantal West-Brabantse gemeenten inbrengen tijdens de ledenvergadering van de VNG woensdag. Eind mei besloot de minister, na bestuurlijk overleg met gemeenten, provincies en waterschappen, om de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet vooruit te schuiven naar 1 juli 2022. Maar de gemeenten vragen zich af of dit ook echt de definitieve datum wordt. ‘Definitieve duidelijkheid over die datum, de gevolgen hiervan voor de wetswijziging én mogelijke tijdelijke maatregelen volgen pas ná een parlementair proces in het najaar van 2021.’

 

Opdraaien

Het steekt de gemeenten dat ze zelf grotendeels opdraaien voor de invoerings- en transitiekosten. Daar moet tegenover staan dat de rijksoverheid zorgt voor een werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), maar juist daarin schiet het rijk tekort. Volgens de gemeenten gaat verder uitstel ze 18 miljoen euro per jaar kosten. ‘Kosten waarvoor we niet geleverd krijgen wat is beloofd: een werkend DSO en inwerkingtreding van de Omgevingswet.’ Bovendien zorgt een uitstel ervoor dat het moeilijker wordt om de totale investeringen in de organisatie van de nieuwe Omgevingswet weer terug te verdienen in besparingen op de bedrijfsvoering.

 

Stemadvies

Met de motie hopen de gemeenten de VNG te steunen om tijdens het overleg met het ministerie en de koepels van decentrale overheden op korte een voorschot te bedingen om een deel van de kosten op te vangen. Het hoofdbestuur van de VNG adviseert de leden om komende woensdag voor de motie te stemmen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door G.J. Fonhof (Lid AB Waterschap Hunze & Aa’s en oud raadslid gemeente Emmen) op
….moet alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat het nieuwste uitstel van de Omgevingswet ook echt de allerlaatste keer is…..

En gij geleuve dit ????
Door P.Pluim op
Idiote motie van West-Brabantse VNG-gemeenten. Niemand heeft belang bij deze gecompliceerde Omgevingswet c.a. Voor burgers, bedrijven en instellingen wordt het een kwelling en gemeenten kunnen de uitvoering van de Omgevingswet niet aan. Voor wie doen we het eigenlijk? Toch niet voor de blinde Haagse ambtenaren, die niets van de praktijk weten, of voor die paar fanatieke gemeenten, die een wit voetje willen halen in Den Haag. Mensen, houd er mee op en begraaf die onmogelijk Omgevingswet c.a. diep onder de grond. Omgevingswet exit!!!
Door Spijker (n.v.t.) op
Ook hier wordt door het Rijk/Kabinet Rutte al weer jaren prutswerk aangeleverd.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Bovendien zorgt een uitstel ervoor dat het moeilijker wordt om de totale investeringen in de organisatie van de nieuwe Omgevingswet weer terug te verdienen in besparingen op de bedrijfsvoering??? Als dit de doelstelling van dit Koekoeksjong was....dan kunnen ze deze teleurstelling alvast gaan verwerken.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers