Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten hebben niet de juiste prikkels op woningmarkt

Gemeenten en woningcorporaties hebben niet altijd de juiste prikkels om de juiste woningen te laten bouwen. Gemeenten kiezen vaak voor de hogere grondprijs die ze voor koopwoningen kunnen krijgen, terwijl corporaties zich vooral op de sociale huurwoningen richten. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) over de woningmarkt.

09 mei 2017

Gemeenten en woningcorporaties hebben niet altijd de juiste prikkels om de juiste woningen te laten bouwen. Gemeenten kiezen vaak voor de hogere grondprijs die ze voor koopwoningen kunnen krijgen, terwijl corporaties zich vooral op de sociale huurwoningen richten. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) over de woningmarkt.

Oververhitting

Het is steeds moeilijker voor middeninkomens om een huis te kopen in de grote steden. In Amsterdam is het bijvoorbeeld al heel normaal dat kopers tussen de 50.000 en 70.000 euro zelf inleggen. Ook wordt daar een kwart van de woningen zonder hypotheek gekocht. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) over de woningmarkt. Er is dan ook wel sprake van oververhitting, maar niet van een bubbel, concludeert DNB.

Goedkoop
Tegelijkertijd zijn er te weinig goedkope huurwoningen in de vrije sector, waardoor middeninkomens in een te dure woning terechtkomen en ook niet kunnen sparen om een woning te kopen. Wegtrekkende gezinnen uit grote steden zorgen daardoor voor meer druk op de woningmarkt in omringende gemeenten. De woningmarkt in de rest van het land blijft juist achter.

Hogere grondprijs
Steden richten zich bovendien vooral op de bouw van sociale huurwoningen en koopwoningen. Daarnaast is er een achterstand in de bouw na de financiële crisis en hebben gemeenten en woningcorporaties niet altijd de juiste prikkels om de juiste woningen te laten bouwen. Gemeenten kiezen vaak voor de hogere grondprijs die ze voor koopwoningen kunnen krijgen, terwijl corporaties zich vooral op de sociale huurwoningen richten.

Huurmonitor

De prijzen van huurwoningen in de vrije sector zijn het afgelopen kwartaal dan ook bijna 10 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Vooral kleinere woningen zijn relatief duur. Dat blijkt dinsdag uit de huurmonitor van verhuurwebsite Pararius.nl. Ook dat rapport merkt op dat in de prijsklasse tot 1000 euro per maand veel te weinig huurwoningen zijn.

Gelijk speelveld

DNB wil dat de hypotheekrenteaftrek sneller wordt afgebouwd. Daarmee moet een gelijker speelveld ontstaan. Sociale huurwoningen en koopwoningen worden nu gesubsidieerd, maar particuliere huurwoningen niet. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

adriana
koopwoningen worden fiscaal gesubsidieerd. hoe meer je verdient hoe hoger de teruggave nl. 52 of 40 of 36,55 % van de hypotheekkosten. Huurders betalen via hun huur ook ozb
H. Wiersma / gepens.
Het probleem is dat er te weinig woningen worden gebouwd! Hierdoor moeten veel potentiële kopers uitwijken naar 'dure' particuliere huurwoningen. Als de markt normaal functioneert ontstaat deze situatie niet of nauwelijks. De DNB draait de zaken om, schetst een onjuist beeld en verdraait de werkelijke oorzaken.
H. Wiersma / gepens.
Het feit dat er te weinig woningen worden gebouwd heeft meerdere oorzaken:

1. de meeste woningbouwcorporaties, bouwondernemingen en Overheden hebben de aflopen jaren op hun lauweren zitten rusten en niet tijdig ingespeeld op de aantrekkende economie en woningmarkt.

2. een deel van de woningmarkt is stil komen te liggen omdat woningbouwcorporaties medio vorig jaar plotseling werden verplicht om alleen nog maar sociale woningbouw te realiseren.

3. alle belanghebbende partijen zijn er bij gebaat om een stroperig proces voor de woningmarkt te creëren om op die manier hun exploitaties op bouwgronden te verbeteren.

4. vanwege allerlei Overheidsmaatregelen (Kabinet, AFM en DNB) is er een zeer bureaucratisch/stroperig proces ontstaan bij het verstrekken van hypotheken. Sommige maatregelen zijn volledig doorgeslagen.
Advertentie