of 63966 LinkedIn

Gemeenten hebben geen idee van lawaai JSF

In een extra vergadering met de vliegbasis woensdagavond werd het verzoek herhaald om een JSF naar Volkel te laten komen om de omgeving het geluid te laten horen en ervaren.
4 reacties

Nader onderzoek naar het lawaai van de JSF heeft zorgen rondom vliegbasis Volkel niet weggenomen. Omwonenden en gemeenten kunnen zich nog steeds geen enkele voorstelling maken van het geluid van de nieuwe straaljager. Ze willen meer concreet inzicht in het verschil tussen de F-16 en de JSF.

Niet concreet
In een extra vergadering met de vliegbasis woensdagavond werd het verzoek herhaald om een JSF naar Volkel te laten komen om de omgeving het geluid te laten horen en ervaren. 
Volgens tests in de Verenigde Staten maakt de JSF bij overvliegen 110 tot 115 decibel geluid. 'Maar het antwoord op de vraag wat dat concreet betekent, is niet gegeven. Wilt u draagvlak krijgen dan moeten er extra stappen gezet worden', zei burgemeester Henk Hellegers van de gemeente Uden.

Naar Nederland
Aan het verzoek om een JSF naar Nederland te laten komen kan voorlopig niet worden voldaan. De twee toestellen die Nederland inmiddels heeft aangeschaft, blijven in de Verenigde Staten voor tests en training, aldus basiscommandant André Steur.

Bezoek minister
De hoop van de omgeving is gevestigd op minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) die op 26 januari naar Odiliapeel komt en de vraag wederom kan verwachten. Nederland koopt ten minste 37 toestellen. Ze komen te staan in Leeuwarden (vanaf 2019) en in Volkel (vanaf 2021). (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hor op
De straaljagers voor Nederland worden rood-groen gespoten, als eerbetoon aan Volkert vd G. die in zijn wereldvreemde onnozelheid deze dure en milieuvervuilende miskoop mogelijk heeft gemaakt.
Door Plafond op
Fortuyn was tegen JSF, een milieuactivist heeft dit helse onding mogelijk gemaakt.
Gênant voor groenlinks.
Door Ron (Direkteur Sensornet) op
De metingen zijn al gedaan en geven volgens informatie een verschil aan van ca. 6 dB meer door JSF.

Eerste eenvoudige conclusie: 1 passages JSF is gelijk aan een gelijktijdige passage van 4 stuks F16.

Als je het echt wilt weten, moet je straks gewoon monitoren; dat geeft Helderheid.
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Hoe moeilijk kan het zijn. Deze discussie speelt al heel erg lang.

Ook de F16 heeft men in de VS, net als de JSF. Ook daar heeft men akoestische bureaus die volgens geldende meetrichtlijnen kunnen meten.

Verstrek opdracht om zowel de F16 als de JSF in een aantal voorgekauwde situaties te meten. Volstrekt gelijke uitgangssituaties en Klaar is Kees. Je kunt vergelijken. Hoe moeilijk kan het zijn?

Waar het om gaat is dat het een politieke discussie betreft. Men weet het antwoord al en is bang voor onrust van de bevolking. Daarom zo lang mogelijk onduidelijkheid laten bestaan en strooien met normen, vergelijkingen die niet opgaan etc.

Triest, maar zo gaat het vaak in NL.