of 60715 LinkedIn

Gemeenten hanteren regels zwembaden te soepel

Gemeenten in Noord-Holland houden zich niet aan de wettelijke eisen voor het gebruik van roestvrijstaal (rvs) in zwembaden. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Noord-Holland.

Gemeenten in Noord-Holland houden zich niet aan de wettelijke eisen voor het gebruik van roestvrijstaal (rvs) in zwembaden. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Noord-Holland.

Rvs

Sinds 2017 zijn er strenge regels voor het toepassen van rvs in zwembaden. Staal kan worden aangetast door chloordampen, en daardoor zijn sterkte en draagkracht verliezen. In 2011 leidde corrosie door chloor tot een dodelijk ongeval in een zwembad in Tilburg, waar een baby omkwam door een vallende geluidsbox. Uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek in 2017 al dat zwembaden zich slecht houden aan die strengere regels.

 

Onduidelijk

Volgens Noord-Holland is er veel onduidelijkheid over de regels. Gemeenten en inspectiebureaus hanteren ze vaak soepeler dan dat ze in de wet staan. Zwembadeigenaren moeten met een deskundig rapport aantonen dat ze aan de regels voldoen, en de gemeenten moeten daarop toezicht houden.

 

Beleid

Na verschillende signalen dat zwembaden nog niet voldoen aan de regels die voor roestvrijstaal gelden, onderzocht Noord-Holland of gemeenten het toezicht goed uitvoeren. Dat blijkt in sommige gevallen niet zo te zijn. Er wordt bij een aantal gemeenten niet vastgelegd of de eigenaar toegezegde verbetering ook daadwerkelijk hebben uitgevoerd, en is niet met zekerheid te zeggen of de zwembaden wel of niet aan de wet voldoen.

 

Ultimatum

De provincie, die interbestuurlijk toezicht moet houden op de gemeenten, heeft nu een ultimatum gesteld: ze moeten er snel voor zorgen dat alle zwembaden aan de eisen voldoen. Ook wordt het ministerie van BZK op de hoogte gesteld van de bevindingen, zo zegt de provincie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Dus niet alleen de grootste gemeente....
Door Wottsjer (Watcher) op
Het was de Inspectie VROM, nu Inspectie Leefomgeving en Transport ILT die in 2012 in ons zwembad de doorgeroeste ophangingen uit het plafond trok en de boel wakker schudde. Hoog tijd dat die jongens weer eens langs komen, die hadden er wel verstand van en daar werd naar geluisterd.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners