Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten en provincies willen af van aardgas

76 gemeenten en drie provincies hebben op de klimaattop in Rotterdam een manifest ondertekend waarin zij beloven zich er voor in te zetten voor een aardgasvrije gebouwde omgeving.

27 oktober 2016

76 gemeenten en drie provincies hebben op de klimaattop in Rotterdam een manifest ondertekend waarin zij beloven zich er voor in te zetten voor een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Verduurzaming
De gemeenten, provincies, energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties en lokale energie initiatieven zien het tegelijkertijd als een kans om gezamenlijk de verduurzaming van Nederland te versnellen, zo stellen zij in het manifest. Volgens de ondertekenaars staat de verduurzaming van de woonomgeving nog maar in de kinderschoenen. ‘Het overgrote deel van de huishoudens is nog niet op de hoogte van de noodzaak om het gebruik van aardgas voor de verwarming van woningen af te bouwen. Daarom zullen we actief landelijk en lokaal samenwerken bij de ontwikkeling van de verduurzamingsdialoog,’ zo stellen de partijen.

Wijkgericht
Ze zeggen concreet aan de slag te gaan in de bestaande bouw met als doel om de komende decennia het aardgas te vervangen voor een duurzaam alternatief. Daarbij kiezen de gemeenten voor een wijkgerichte aanpak  om maatwerk te leveren en bewoners bij de keuze van alternatieven te betrekken. ‘We gaan voor de meest passende warmtevoorziening per buurt en wijk’, zo is te lezen in het document. Nieuwbouwwijken zouden niet meer op aardgas aangesloten moeten worden, menen de opstellers.

Aanjagersrol
De regionale netwerkbedrijven zullen gemeenten ondersteunen bij de transitie door, onder andere, de relevante informatie over de gasnetten en de elektriciteitsnetten ter beschikking te stellen. Lokale energie initiatieven zullen een aanjagersrol spelen bij de transitie door samen met gemeenten plannen te ontwikkelen en bewonersorganisaties te betrekken en begeleiden in dit proces. 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Ontwikkeling van de verduurzamingsdialoog, wijkgerichte aanpak met maatwerk, meest passende warmtevoorziening, transitie, bewoners betrekken en begeleiden.



Bullshitbingo!



Waar is het concrete alternatief voor de verwarming van mijn huis? Ik heb nog een oude houtkachel staan.
A3iaan / luis in de pels
@Alfred;

Volkomen mee eens!!



Dure woorden maar -zoals altijd- geen daden.......



En dan het begrip "klimaattop" gebruiken!
H. Keuken / wethouder
We mogen geen hout stoken, geen kolen, geen gas. Komt hierop neer: gaat heen en wordt koud. Welke professor Barnabas was op die top aan het woord?
K. de Beer / Adviseur
Als we de fossiele brandstoffen weten te vervangen door zonne- en wind energie, komen we al een heel eind. Daar moet alleen nog een heel stuk innovatie plaatsvinden voor de specifiek Nederlandse omstandigheden. Voor strenge winters kunnen we wat leren b.v. van de Zwitsers. Die werken veel met accumulatorkachels die de hele dag energie opslaan en dan 's nachts afgeven als het - 20 wordt.
H. Wiersma / gepens.
Voor de meest belangrijke omslag die in de nabije toekomst moet worden gemaakt (de overgang van het gebruik van gas naar elektriciteit voor huishoudens en industrie) is nog enkel plan of visie ontwikkeld. Het kabinet Rutte c.s. schenkt meer aandacht aan Silicon Valley dan aan 'de eigen keuken', in plaats van goede innovatieve plannen voor de bouw te ontwikkelen. Dit uiteraard in goede samenwerking met de VNG en andere koepelorganisaties als VEH, woningbouwverenigingen en vooral met de bouwondernemers.
Jeannette
Misschien jezelf eerst eens een beetje verdiepen in de materie voordat je loop te roep toeteren dat het erg koud gaat worden in huis. Er zijn prima alternatieven om zonder gas in een comfortabele woning te wonen. Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden te vinden van woningen die niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Zo moeilijk is het niet. Maar we moeten wel willen met elkaar. Het kost eerst geld, maar dat verdien je terug en als alle woningen zelfvoorzienend zijn is het probleem over.
Gert-Jan / beleidsadviseur
Wat een prachtig pleidooi voor kernenergie! Dat past prima in de mix aan zekere (duurzame) energiebronnen die we de komende eeuwen zeker nodig hebben. Alleen PV en windmolens gaan ons namelijk nooit genoeg opleveren.
Erik
@jan: snap ik ook wel, maar de volkomen lege taal van dit soort manifesten is hilarisch/leidt m.i. tot helemaal niets concreets. Bestuurders blij, geen vertaling naar actie, nul resultaat!



En ik ben huurder! Wat kan ik dan doen? Ik heb een prachtig schuin dak op het zuiden, al meer dan eens gepolst bij verhuurder of zonnepanelen iets zouden zijn, zelfs bereid om mee te betalen. Krijg je gewoon domweg geen antwoord.



Manifesten leuk, maar concrete wetgevende/financiele prikkels toch echt beter.



@B. Star: moest ik erg om lachen. Past idd prima in het lege manifest! MIsschien wat andere bezwaren.
huzaar
Veel meningen echter niemand van de reageerders op de hoogte van hoe het wel kan,

Piepschuim blokken van circa 1,10 x 30 cm te gebruiken als leg legostenen zijn toepasbaar versterkt met beton in de blokken en beton ijzer zeker zo sterk als een gemetselde spouw muur, 40% goedkoper dmv deze bouw techniek, te gebruiken om warmwater pompen te slaan, Op 100 m2 zijn deze woningen te realiseren isolatie waarde ruimschoots boven 6 nu is 4,5 verplicht, piekschuim stucadoren op platte daken zonnen collectoren , GEEN GASLEIDINGEN , heel simpel ook een oplossing voor het tekort aan metselaars
Advertentie