of 58952 LinkedIn

Gemeenten en provincie noemen gasbesluit 'goede stap'

De provincie en twaalf gemeenten in het Groningse aardbevingsgebied noemen het besluit om de gaskraan verder dicht te draaien en mogelijk meer gas uit het buitenland te halen 'een stap in de goede richting'.
1 reactie
De provincie en twaalf gemeenten in het Groningse aardbevingsgebied noemen het besluit om de gaskraan verder dicht te draaien en mogelijk meer gas uit het buitenland te halen 'een stap in de goede richting'.

'Het is een goede zaak dat de minister onderzoekt of hij gas kan importeren. Verdere verlaging is noodzakelijk', zeggen de noordelijke bestuurders.

Meer openheid
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloot dinsdag om de gaswinning in het gebied te reduceren naar maximaal 30 miljard kubieke meter per jaar. 
Volgens de provincie en de 'bevingsgemeenten' heeft het Staatstoezicht op de Mijnen geadviseerd om de gaswinning 'aanmerkelijk' te verlagen. De Groningers willen meer openheid over de onderzoeken die de minister laat doen naar de risico’s van gaswinning.

Veiligheid voorop

CDA, PvdA en VVD zijn te spreken over het besluit van Kamp. Ze zijn blij dat er vooral oog is voor de bewoners in het gebied. 'Het roer is eindelijk om, de gaswinning gaat definitief verder omlaag. De staatskas staat niet langer voorop, maar de veiligheid voor inwoners en de leveringszekerheid. Daar vraagt het CDA al jaren om', zegt Kamerlid Agnes Mulder.

Verder omlaag

De PvdA vindt het een goede zaak dat de veiligheid van de bevolking nu voorop staat. 'Kamerbreed was die wens al langer aanwezig en je ziet dat het kabinet nu ook echt die stap heeft gemaakt. Aan het einde van het jaar gaan we opnieuw kijken. We zien mogelijkheden om de gaswinning nog verder omlaag te brengen. We zullen het optimum moeten vinden waarbij de veiligheid van de bevolking echt gegarandeerd wordt', aldus kamerlid Jan Vos.

Knap evenwicht
Dat is ook ook het belangrijk voor de VVD. Kamerlid André Bosman: 'Minister Kamp laat enerzijds zien dat hij de zorgen van de Groningers ter harte neemt, anderzijds zorgt hij ervoor dat de Nederlanders kunnen blijven rekenen op verwarming en stroom. Een knap evenwicht dat wij als VVD alleen maar kunnen steunen.'
 

Gemiste kans
Milieudefensie noemt het een gemiste kans om werk te maken van gasbesparing. 'Het gewoon doorgaan met het leegpompen van Groningen en het importeren van Russisch gas zijn beide funest voor het klimaat. Onvoorstelbaar dat dit de enige alternatieven zijn die Kamp kan bedenken. Terwijl de kansen om gas te besparen in Nederland voor het oprapen liggen: huizen isoleren, verduurzaming van de industrie en de kassen, overschakelen naar verwarming op zonne-energie', aldus Milieudefensie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P. Pluim op
Dat is een slecht stap. Groningen zal bibberen en beven, nu van de kou!