Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten botsen met VROM over sociale huur

Kopen in plaats van huren: dat wil demissionair minister van Middelkoop. Hij trekt honderd miljoen euro subsidie uit voor de bouw van 15.000 koopwoningen en duurdere huurwoningen. Tegelijk wil hij per 1 oktober een Europese richtlijn over de toewijzing van sociale huurwoningen invoeren.

22 juni 2010

Te vroeg
Dat is te vroeg, vinden Aedes, Woonbron en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).  Volgens hun berekening komen 650.000 huishoudens met een middeninkomen (meer dan 33.000 euro) niet langer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor hen zijn er weinig  kansen om een passende koopwoning te vinden. En op de commerciële huurmarkt hebben zij ook weinig mogelijkheden.

Nieuwe woningwet
De drie organisaties wijzen erop dat er nog veel onduidelijkheid is over de richtlijn, en dat uitstel mogelijk is. ‘In gesprekken met de Europese Commissie kan een latere invoeringsdatum worden vastgesteld’, zegt Frea Broekman van de VNG. De richtlijn zou dan deel kunnen uitmaken van een nieuwe woningwet, die in fases wordt ingevoerd. Maar daarvoor is het weer wachten op een nieuw kabinet.

Geen uitstel
Het ministerie van VROM liet weten geen mogelijkheden tot uitstel te zien. Volgens Van Middelkoop krijgt Nederland het met een verzoek tot uitstel aan de stok met de Europese Commissie. Hij vreest dat de Commissie dan striktere voorwaarden gaat hanteren aan de definitie en afbakening van de taak van woningcorporaties. Volgens de huidige afspraken met de Commissie mag Nederland staatssteun geven aan huurwoningen met een huur onder de 647,53 euro.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

sjanie donker / fractievertegenwoordiger Apeldoorn
Waarom gaat de prijs van huurwoningen niet omlaag, nu de onroerend goed prijzen zo gedaald zijn?
De nieuwbouwwoningen kunnen in het verlengde hiervan ook best goedkoper worden waardoor de huur ook lager kan
Nieuwbouw woningen hebben de prijsontwikkeling van bestaande woningen gevolgd terwijl deze nieuwbouwwoningen eerst goedkoper waren.
Jos Praat / beleidsadviseur
Tja, dat krijg je ervan met zo'n Europese Commissie die over de grenzen heen regeert. Is er nou werkelijk geen ruimte voor eigen, op de nationale omstandigheden afgestemd, beleid?
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
We moeten Europa nou eens en voor altijd duidelijk maken dat ze zich niet overal mee moet bemoeien. de huurder houdt op deze manier niets meer over om nog wat voedsel te kopen. Geen wonder dat de opkomst bij de Europese verkizingen zo laag is: Europa wordt te pas en (in dit geval weer 'ns) te onpas als alibi gebruikt. Een heel slecht alibi!!!
O. ten Hove
Dit is het gevaan van Europa. Brussel bepaalt wat er mag, zonder op nationale eigenaardigheden te letten.

Verder dient Europa ten dienste te staan van de nationale regeringen en neit andersom. En Middelkoop vergeet zijn christelijke achtergriond. Middelinkomers kunnen niet kopen en als je al wat ouder bent is de looptijd van de hypotheek korter dan 30 jaar...
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
In plaats van middeninkomens uit "goedkope" huurwoningen te drijven en tegelijk dure woningen te bouwen, kun je beter meer goedkope woningen bouwen, want daar is kennelijk veel vraag naar. Daar ging het toch over: marktwerking, vraaggerichtheid?

Zeker in de krappe tijden die gaan komen, hebben burgers behoefte aan betaalbare woonruimte.

En dat toedekken van Nederlandse bemoeizucht en marktfanatisme met een Europees sausje, dat moet ook maar eens afgelopen zijn.
Roberto / Projectmanager
Welja, geef Europa weer de schuld. De Nederlandse woningmarkt is al jaren volslagen disfunctioneel, waarin jaarlijks tientallen miljarden euro's rondgepompt worden. Het aanbod sluit niet aan op de vraag, met als gevolg leegstand op de ene plek en bizarre prijzen op de andere. Dat je lage inkomens bijstaat is te overzien, maar het is toch van de zotte dat je mensen met een middeninkomen een woonsubsidie zou moeten geven omdat ze anders niet kunnen wonen?

Het doel van de gewenste aanpassing is niet dat de Nederlander meer gaat betalen voor wonen, maar simpelweg dat sociale woningbouw alleen voor lage inkomens is.

Inwoners van de EU hebben grote voordelen van de open interne markt. Wil die markt functioneren moet die echter wel eerlijk zijn. Daar waar dat niet het geval is moeten afwijkende landen hervormen. En ja, er zullen punten zijn waarop het Nederland is dat moet hervormen. Dat zijn geenszins verrassingen, maar als je aanpassingen nalaat, heb je op een gegeven moment te weinig tijd om netjes te hervormen. Het gevolg van langdurig twijfelbeleid zonder drang tot modernisering.
Mark Lukaña / eerstegeneratie student
Meer dan 11 jaar heb ik opgebouwd in de regio Amsterdam. Twee slaapkamers een een woonkamertje, meer wil ik niet, maar dit is niet mogelijk met 11 1/2 jaar. Mijn ouders zijn ondermodaal en ik vind dat voor mij deze sociale huurwoning zijn bestemd. Wat zie ik om mij heen: kinderen van bovenmodale ouders worden op hun 18e ingeschreven als woningzoekende en gaan met hun partner in hun twintiger jaren samenwonen met hun partner en sparen door de goedkope huurwoning zodoende voor hun gewenste koopwoning die zij met pappies garant-staan kopen. Deze woningen zijn voor ondermodale mensen, niet voor bovenmodale zodat zij kunnen 'sparen'!
Keijzer
Hoe was het ook al weer gesteld met de woningbouwcorporaties. En was het niet de heer Heerema van het CDA die de zgn "wildgroei" bij deze RIJKE corporaties aanpakte? Met de BOTTE BIJL ging dat. Ik stel voor NOOIT MEER CDA. We zitten nu met de gebakken peren. Wie kan ernog behoorlijk een woning huren? Neen niet Europa. HET CDA!!!!!

Iedere econonoom weet dat de curve van de economische GROEI met ong. vijftien jaar omhoog en dan weer ong. 15 jaar omlaag gaat. Ons zelf rijk rekenen dat kunnen we. Daarom BEZUINIGEN en geef de VVD die kans.
Wat een geluk dat een richtlijn doodgewoon verplicht is. Europa. Mijn compliment. Meer dan E 33000,= inkomen? Geen social huurwoning. PUNT.
S. Thesingh / gepensioneeerd
De middeninkomens mogen wel belasting bealen om de hogere inkomens te subsidiëren voor hypotheekrenteaftrek maar zelf moeten ze maar zien hoe ze met hun beperktere aftrekmogelijkheden op een door die aftrek overspannen koopmarkt (ja nog steeds) aan een voor hen betaalbare woning te komen. Wat moeten we nu met die christelijke politiek en dat VVD-Europa? Afschaffen allemaal, dat is op deze manier de enige richting. En Europa zorgt er niet voor dat er in Nederland bouwgrond beschikbaar is om meer en goedkopere woningen te bouwen. Wie is hier nu gek?
Han de Man
Hoera, eindelijk gerechtigheid. Denk eens aan de groep met inkomens van onder de € 30.000 per jaar! Sociale huur is daarvoor bedoeld. Willen jullie hun huizen? Doe niet zo zielig.
Advertentie