of 64707 LinkedIn

Gemeenten blijven worstelen met middenhuur

Het aandeel gemeenten dat beleid voert om middenhuur te stimuleren is de afgelopen twee jaar gegroeid van 40 naar 53 procent. Toch is driekwart nog ontevreden over hun eigen aanpak.

Het aandeel gemeenten dat beleid voert om middenhuur te stimuleren is de afgelopen twee jaar gegroeid van 40 naar 53 procent. Toch is driekwart nog ontevreden over hun eigen aanpak.

Verplicht aandeel

Dat blijkt uit onderzoek van Stec Groep onder ruim honderd gemeenten. Bijna de helft zou de nieuwe bestemmingsplancategorie vaker willen gebruiken om zo een verplicht aandeel middenhuur (tussen de 700 en 1.000 euro per maand) in nieuwbouwplannen op te nemen. Ook zouden ze met beleggers hardere afspraken willen maken over de maximale huurprijs en de uitpondtermijn (waarop een pand uit de huur mag worden genomen om het te verkopen).


Tekort loopt verder op
De onderzochte gemeenten rekenen erop de komende vijf jaar ruim zestigduizend middenhuurwoningen te realiseren, tegenover een geschatte vraag uit de markt van 76.000 tot 100.000 woningen. Daarmee stijgt het tekort aan geschikte woningen voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huur en die geen huis willen of kunnen kopen.


Gevolg van rijksbeleid
Eerder dit jaar voorspelde een ‘samenwerkingstafel middenhuur’ onder leiding van Rob van Gijzel dat er zonder maatregelen over tien jaar een tekort van 200.000 woningen voor deze doelgroep zal ontstaan. Volgens Van Gijzel in de hand gewerkt door rijksbeleid als de huursubsidie en de hypotheekrenteaftrek, waardoor respectievelijk een grote sociale sector en een grote koopsector wordt gestimuleerd maar het middenveld daartussen ongemoeid wordt gelaten. Gemeenten zouden het voortouw moeten nemen om het tekort aan middenhuur aan te pakken.


Meer doorstroming
Middenhuur helpt de doorstroming op de woningmarkt op gang. Ook kunnen zo economisch belangrijke doelgroepen aan een gemeente worden gebonden. Vooral de grotere gemeenten vrezen echter dat beleggers te veel op de bovenkant van de markt inzetten en te hoge huurprijzen voeren. Ook zouden de G4 en G40 graag de uitpondtermijn willen verlengen. De samenwerking tussen gemeente en belegger is sowieso voor verbetering vatbaar: ruim zes op de tien gemeenten kennen de grootste beleggers in de eigen gemeente niet. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het blijft dweilen met de kraan open als er Woningbouwverenigingen zijn die de in hun bezit zijnde bouwgrond om speculatieve motieven (kunnen) verkopen aan Bouwmaatschappijen.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers