of 64707 LinkedIn

Gemeentelijke woonlasten stijgen opnieuw in 2021

Volgens VEH valt de gemiddelde stijging van de ozb (3,2 procent) op het oog mee, maar zijn er flinke verschillen tussen gemeenten. Zo zijn er negen gemeenten die de onroerendezaakbelasting (ozb) met meer dan 10 procent verhogen en ligt de stijging in Bergen op Zoom, Hellevoetsluis en Middelburg boven de 20 procent. In zestien gemeentes wordt de ozb volgend jaar juist verlaagd.
7 reacties

De gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren zijn volgend jaar gemiddeld 4,1 procent hoger dan in 2020, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). Dat is een minder grote stijging dan vorig jaar, toen waren huiseigenaren volgens VEH 5,2 procent meer kwijt. Eigen Huis deed voor het onderzoek een steekproef onder 112 gemeenten.

Ozb
Volgens VEH valt de gemiddelde stijging van de ozb (3,2 procent) op het oog mee, maar zijn er flinke verschillen tussen gemeenten. Zo zijn er negen gemeenten die de onroerendezaakbelasting (ozb) met meer dan 10 procent verhogen en ligt de stijging in Bergen op Zoom, Hellevoetsluis en Middelburg boven de 20 procent. In zestien gemeentes wordt de ozb volgend jaar juist verlaagd.

Afvalstoffenheffing
De organisatie voorziet naast de ozb volgend jaar een ‘forse stijging’ van de afvalstoffenheffing, vermoedelijk door de verhoogde belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. Gemiddeld gaat die heffing huiseigenaren volgend jaar 7,5 procent meer kosten. Afgelopen jaar was er een stijging van bijna een tiende (9,6 procent).

Financiële problemen
VEH lanceerde vorige maand een petitie tegen extra verhogingen van de ozb. Veel gemeenten hebben al aangekondigd deze belasting te verhogen om tekorten in de begroting te kunnen dekken. Deze belasting verhogen is samen met het bezuinigen op publieke voorzieningen de enige manier om meer geld te genereren. Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van onder meer de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg.

Alleen huiseigenaren
De vereniging vindt het onterecht dat de ozb wordt verhoogd om de tekorten van de gemeente te dekken. Op die manier betalen volgens de organisatie alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente. De VEH wil dat de Rijksoverheid de gemeenten tegemoet komt en geld geeft. De petitie daarvoor is inmiddels ruim 135.000 keer ondertekend. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Bert. Het probleem is vooral dat meerdere gemeenten na diverse bezuinigingsronden ongeveer aan het einde van hun (bezuinigings)latijn zijn gekomen. Dit wordt nog onvoldoende door het Rijk erkent. Het is voor die gemeenten dus een zaak 'óf door de hond óf door de kat' te worden gebeten. De soms grote financiële verschillen tussen gemeenten hangen -naast de lokale uitgaven- o.a. ook samen met de verdelingssystematiek van het Gemeentefonds dat broodnodig om een totale revisie vraagt. Maar de besluitvaardigheid van dit Kabinet is op sommige dossiers dramatisch.
Door Bert op
Er gaan miljarden van het Rijk naar ondernemers, bedrijven, gemeenten en burgers om te helpen in crisistijd. En wat doen veel gemeenteraden. Hopekee effe flink belasting verhogen. Zouteloos. Bezuinig op je eigen organisatie en uitgaven. De burger is geen melkkoe. Het siert gemeenten die de woonlasten verlagen.
Door Spijker (n.v.t.) op
De gemeenten (dus de gemeenteraden!!!) moeten de vinger vooral beter aan de (financiële) pols houden en gewoon niet meer geld aan medebewind uitgeven dan er via het Rijk inkomt. Er zal geen rechter in dit land zijn die dit standpunt van gemeenten onredelijk zal vinden. Het is niet redelijk en niet fair als gemeenten voor de uitvoering van het medebewind via het Gemeentefonds niet de beschikking krijgen over de daarvoor noodzakelijk financiële middelen. Gemeenten hebben zelf al hun handen vol om het hoofd boven water te houden op hun eigen beleidsterreinen (wegen, groenvoorzieningen, sport, cultuur e.d.).
Het is daarom niet fair om burgers voor activiteiten op het gebied van medebewind op te zadelen met extra belastingverhogingen.
Door Opmerker (orig) op
@Johan, Beste Johan, er wordt mij toch bezuinigd op beheer openbare ruimte in den lande ! Zeker wat openbaar groen betreft !
Maar inderdaad, het woord koopkracht heeft betekenis verloren.....het is inleverkracht.
Door Johan op
Daar komen de gemeentelijke graaiers weer. Jammer dat er niet strakker gekeken wordt naar kerntaken van een gemeente, ja dienstverlening is belangrijk, ja goed Beheer van de openbare ruimte is belangrijk, ja vergunningverlening is noodzakelijk, maar nee al die beleidsbepalers in een schaal 10 functie of hoger die zich met van alles en nog wat in de softe hoek bezig houden, zet daar het mes maar in.
Door Joop op
Ik pas er ook voor om de knip te trekken voor die prutsers van de gemeente. Prima om heel fors te bezuinigen bij de overheid en burgers en bedrijven uit de wind te houden. Al die extra zorgkosten (WMO etc. ) hebben ze zich zelf op de hals gehaald door er veel te snel en te makkelijk ja tegen te zeggen. Smoor er maar in.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers