Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente wil rem op plastic verpakkingen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om een brede lobby te starten tegen het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal en wegwerpartikel.

27 november 2018

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om een brede lobby te starten tegen het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal en wegwerpartikel.

Dweilen
Stimulering van de ontwikkeling en het gebruik van alternatieven dient onderdeel uit te maken van die lobby. Zo luidt de motie die Utrechtse Heuvelrug heeft ingediend voor de buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG, die komende vrijdag in Utrecht wordt gehouden. Het college van burgemeester en wethouders van de Utrechtse gemeente loopt er tegen aan dat ondanks eigen inspanningen nog steeds te veel plastic terecht komt in de natuur. Aanpak van het probleem bij de bron is volgens hen nodig en dat vraagt om landelijke regelgeving richting de producenten. Gebeurt dat niet, dan blijft het voor gemeenten en inwoners ‘dweilen met de kraan open.’

  

Aanvullende afspraken

Het VNG-bestuur staat positief tegenover de oproep. Voor plastic verpakkingen die op de markt komen of worden geïmporteerd, geldt producentenverantwoordelijkheid, zoals is vastgelegd in de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Daarover worden momenteel door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het verpakkende bedrijfsleven en de VNG aanvullende afspraken gemaakt.

Zwerfafval

Onderdeel van die aanvullende afspraken is de verduurzaming van verpakkingen aan de voorkant van de zogenoemde ‘kunststofketen’ en de aanpak van zwerfafval. De VNG zegt zich in te zetten om hardere afspraken te maken over onder meer de recyclebaarheid van verpakkingen en het gebruik van alternatieven. Eerder ondersteunde de VNG de uitbreiding van het statiegeldsysteem.

Alternatieven

Het VNG-bestuur wijst erop dat op Europees niveau regelgeving in voorbereiding is die is gericht op het beperken van kunststof producten voor eenmalig gebruik. De VNG ondersteunt die regelgeving, die het gebruik van alternatieve materiaalsoorten naar verwachting stimuleert.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.W. Meulenberg / pensioen
Staatssecretaris Van Veldhoven D66 had al lang de mogelijkheid statiegeld in te voeren op blikjes en pet-flesjes. Lobby verpakkingsindustrie blijkbaar te sterk. Gevolg is weer honderdduizenden blikjes en flesjes in de natuur. Zwerfafval is gewoon asovuil. Daadkracht en politiek zijn geen synoniemen van elkaar.
Advertentie