of 63946 LinkedIn

Gemeente roept hulp in tegen stroperijen

© Shutterstock
© Shutterstock
1 reactie

Het aantal wildstroperijen in met name het zuiden van Nederland neemt toe. Reden voor de Brabantse gemeente Mill en Sint Hubert om inwoners te vragen een melding te doen als zij 's avonds of 's nachts iets verdachts in de omgeving zien. Volgens de gemeente doen veel stropers wedstrijdjes onder elkaar en laten ze het aangeschoten wild gewoon liggen.

Jachtakte
Mill en Sint Hubert ligt in Oost-Brabant op de grens met de provincie Limburg. In Limburg rolde de politie in juni nog een heel netwerk van stropers op. Ook in Brabant zijn de laatste maanden stropers betrapt, maar de pakkans is niet groot, aldus de gemeente. Jagers moeten in Nederland een jachtakte hebben en een vergunning voor hun vuurwapens. Stropen is verboden en kan een gevangenisstraf opleveren.

Trofee
De gemeente constateert dat criminelen puur voor het vermaak schieten op wild. Het gaat er dan om iets te raken. De aangeschoten dieren laten deze criminelen achter, soms terwijl ze nog leven. Een andere groep heeft het speciaal gemunt op drachtige reegeiten. De kalfjes uit de buik van deze geiten worden opgezet en zijn in het buitenland een zeer gewilde trofee.

Honden
In opkomst is het jagen met getrainde honden. Deze honden grijpen wild dat gevangen is in een lichtbundel. Vooraf worden weddenschappen afgesloten op de prestaties van de hond. Wie een goede hond heeft, wordt vaak uitgenodigd voor dergelijke illegale jachtfeestjes, aldus de gemeente. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel (grote verbazer) op
Schandalig en crimineel. De pakkans is echter klein en dat weten "deze gasten" ook. Het politieonderdeel dat vroeger toezicht hield op stroperij is wegbezuinigd, onbewapende toezichthouders mogen nu de klus klaren. En nu worden gewone burgers opgeroepen om melding te maken van stropers in de buurt. En wat gebeurt er met die melding? Voordat de politie arriveert zijn ze al lang gevlogen.