of 61819 LinkedIn

Gemeente Lelystad moet hinder van vliegveld onderzoeken

De gemeente Lelystad moet van de Raad van State de hinder onderzoeken die uitbreiding van het vliegveld zou veroorzaken.
Reageer

De gemeente Lelystad moet eerst onderzoek doen naar de gevolgen voor burgers en bedrijven voordat ze kan besluiten over uitbreiding van de luchthaven Lelystad. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in een zaak die was aangespannen door de Club Direct Omwonenden (CDO).

Niet in later stadium
De gemeente had bij het vaststellen van het bestemmingsplan direct in kaart moeten brengen wat de gevolgen zijn voor de omgeving, zoals geluidhinder. Lelystad wilde dat in een later stadium doen, maar daar heeft de Raad van State nu een streep door gezet.  Uitbreiding is nodig als het vliegveld zakelijke vluchten gaat afhandelen die nu nog Schiphol aandoen. Daarvoor moet de start- en landingsbaan worden verlengd en ook moet een nieuwe terminal worden gebouwd. Schiphol is eigenaar van de luchthaven Lelystad.

Meer en zwaarder
De CDO bestaat uit tientallen omwonenden, onder wie boeren, die vrezen voor overlast door de toename van het luchtverkeer. Er zullen niet alleen meer vliegtuigen landen en starten, in eerste instantie tot 45.000 per jaar, maar ook zwaardere toestellen. Onder leiding van oud-minister Hans Alders, die het kabinet adviseert over de uitbreiding, zijn de afgelopen weken in de provincie informatiebijeenkomsten geweest. Vooral in Zeewolde en Biddinghuizen, waarover de vliegroutes lopen, is steeds meer protest tegen de ontwikkeling van Lelystad van regionaal vliegveld tot de dependance van Schiphol.

Bestemmingsplan intact
De gemeente Lelystad is toch tevreden met de uitspraak van de Raad van State, zo liet een woordvoerder weten. ,,De Raad van State oordeelt dat niet vooruitgelopen mag worden op het in november te nemen Luchthavenbesluit, maar heeft het bestemmingsplan Luchthaven Lelystad wel grotendeels intact gelaten. De ontwikkeling van het bedrijventerrein kan gewoon verder.'' De besluitvorming zal door de uitspraak mogelijk enige vertraging oplopen, maar dat heeft geen nadelige gevolgen, verwacht de woordvoerder.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners